Hyppää pääsisältöön

Professori Palo ei uskonut Gustafssonin syyllisyyteen

Bodominjärven murhiin usein liitetty henkilö on jo edesmennyt Hans Assman. Saksalaissyntyisen Assmanin syyllisyyteen uskoi etenkin kolmoissurmista kirjoja kirjoittanut professori Jorma Palo.

Palo työskenteli kesällä 1960 Helsingin kirurgisessa sairaalassa lääketieteen kandidaatti-harjoittelijana.

Assman saapui Palon osastolle Bodominjärven surmien jälkeen, ja saksalaissyntyinen mies herätti henkilökunnassa epäluuloja.

Palon mukaan Assman ei ollut oikea potilas. Hän teeskenteli tajutonta, mutta neulalla kokeiltaessa reagoi heti.

Assman oli myös pyytänyt tinneriä käsiensä pesuun, ja hänen kenkänsä olivat erittäin huonossa kunnossa.

Neurologian emeritusprofessori Palo viittasi myös Assmanin menneisyyteen Auschwitzin keskitysleirin vartijana. Hän arvioi myös, että Assman oli mahdollisesti KGB:n agentti.

Palo sanoi olleensa katkera, ettei poliisi hakenut Assmanin vaatteita sairaalasta eikä kuulustellut sairaalan lääkäreitä murhaan liittyen.

Gustafssonin syyllisyyteen Palo ei uskonut. Hänen mukaansa miehen saamat vammat olivat niin vakavat, ettei hän voinut millään tehdä kaikkea sitä, mistä häntä syytettiin.

Professori Palo menehtyi ihosyöpään keväällä 2006.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

    Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

    Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

  • Hiljainen poika tahtoo auttaa

    Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

    Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto