Hyppää pääsisältöön

Puerto Rico, USA:n saareke Latinalaisessa Amerikassa

Yhdysvaltain laivasto valtasi Karibianmerelle sijaitsevan Puerto Ricon Espanjalta lähes taistelutta vuonna 1898. Vuonna 1963 tehdyn reportaasin mukaan saarelle olivat ominaisia "lämmin ilmasto ja flegmaattinen kansanluonne".

Erkki Hatakan reportaasissa tutustutaan Puerto Ricon pääkaupunkiin San Juanin ja sitä vartioivan San Cristobalin linnoituksen historiaan.

Ohjelmassa itsehallintoaluetta kutsutaan "Yhdysvaltojen ainoaksi siirtomaaksi". Asukkailla oli USA:n kansalaisuus, mutta ei äänioikeutta presidentinvaaleissa eikä äänivaltaista mahdollisuutta vaikuttaa sen lainsäädäntöön. Itsehallinto oli alisteinen emämaan laeille ja hallinnolle.

1960-luvulle tultaessa saarelaisten elintaso oli noussut teollistumisen myötä, mutta suurin osa asukkaista sai elantonsa melko tuottamattomasta maataloudesta. Hatakan käsityksen mukaan ongelmana oli myös laiskuus: maaseudun miehet istuskelivat mieluummin rommia litkimässä ja kukkotappeluita seuraamassa.

Työttömiä oli 1960-luvun alussa noin 11 prosenttia työvoimasta. Pääomien houkuttelemiseksi saarelle amerikkalaisille yhtiöille oli luvattu monien vuosien täydellinen verovapaus. Toivo pantiin myös amerikkalaisiin turisteihin.

Saaren syntyväisyysprosentti kuului yhä maailman korkeimpiin. Nopea väestönkasvu oli aiheuttanut niin mittavan siirtolaisuuden, että maailman suurin puertoricolainen kaupunki oli San Juanin sijasta New York. Se tarjosi työtä, ja sitä paitsi siellä olivat - kuten Hatakka toteaa - "latinalaiselle luonteelle niin tärkeät huvitukset käden ulottuvilla".

Tietolaatikko

Puerto Rico on USA:n alainen itsehallinnollinen alue, joka ei kuulu Yhdysvaltojen osavaltioihin. Puerto Ricolla on oma parlamentti, ja vuodesta 1947 saarelaiset ovat saaneet itse valita kuvernöörin. Itsehallinto on sisäisissä asioissa laaja mutta alisteinen emämaan laeille ja hallintovallalle. Omaa ulkopolitiikkaa Puerto Ricolla ei ole. Asukkaita koskee Yhdysvaltain asevelvollisuus, mutta heillä ei ole äänioikeutta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa paitsi emämaahan muutettuaan. Vaaleilla valitulla kongressiedustajalla ei ole äänioikeutta USA:n kongressin istunnoissa. Kansanäänestyksissä Puerto Ricon asukkaiden enemmistö on silti toistuvasti kannattanut nykyisen liittosuhteen säilyttämistä. Yhdysvalloissa asuu pari miljoonaa Puerto Ricon siirtolaista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto