Hyppää pääsisältöön

Puhemies Fagerholmin sotasyyllisyyspuhe

Oikea tulkinta vuoden 1944 välirauhansopimuksesta on se, jonka tekee valvontakomissio, sanoi eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm vetoomuksessaan 1946.

Kun Mäntsälän kapina oli kuumimmillaan, tyynnytti P. E. Svinhufvud poliittisen kuohunnan puhumalla radiossa - tai kun lakko ravisteli maata, asteli Urho Kekkonen Yleisradioon.

Myös K. A. Fagerholm rauhoitteli sotasyyllisyysasian kuumentamia tunteita aikoinaan radion välityksellä.

Jokaisen kansalaisen olisi tajuttava sotasyyllisyysasiassa myös, että valvontakomission vastustaminen johtaa konfliktiin Neuvostoliiton ja Iso-Britannian kanssa, Fagerholm opetti kansalaisille poliittisia välttämättömyyksiä helmikuussa 1946.

Tapio Pajusen toimittamassa Suuret puheet -sarjan jaksossa tohtori Jukka Tarkka puntaroi Fagerholmin vetoomusta sotasyyllisyysasian johdosta.

Teksti: Jukka Lindfors & Tapio Pajunen

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto