Hyppää pääsisältöön

Purjehduskilpailut olivat 1920–1930-luvuilla tyylikkäitä ja rattoisia tapahtumia

Filmit 1920- ja 1930-lukujen purjehduskilpailuista tallensivat veneiden ohella komeita tuomareita, tyylikkäitä purjehdusasuja, kortinlyöjiä ja haitarinsoittoa.

Suomalainen pursiseura piti vuonna 1929 kansainväliset kevätkilpailut Helsingin saaristossa. Kilpailujen lähtölaukaus ammutaan pienoistykillä. Hienosti pukeutuneet tuomarit seuraavat kilpailun kulkua.

Artikkelin toinen klippi on kuvattu 1930-luvulla Hangon Itäsatamassa ja vesillä Hangon edustalla. Kuviin on tallentunut myös kajakkeja ja moottoriveneitä.

Varsinaisen purjehtimisen lisäksi seurataan veneilijöiden valmistautumista ja rantaviihdykettä. Kipparilakit ja baskerit ovat suosittuja purjehtijoiden keskuudessa, yleisön joukossa näkyy talonpoikaisempaakin vaatepartta. Rantakallioilla soi hanuri, korttia lyödään, ja perhostenkeräilijät kiertelevät haaveineen.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto