Hyppää pääsisältöön

Radio-orkesteri ja televisio

Radio-orkesterin konsertin ensimmäinen suora televisiointi tapahtui 1.10.1958. Helsingin yliopiston juhlasalista lähetetty ohjelma kesti 25 minuuttia.

Tietolaatikko

Lauri Saikkola 1906–1995

Yleisölle lähinnä radioaaltojen kautta tutuksi tullut Radio-orkesteri pääsi nopeasti osaksi uusinta tv-tekniikkaa: orkesteri nauhoitti Suomen Television tunnussävelen vuonna 1958, jolloin säännölliset televisiolähetykset aloitettiin.

Radio-orkesterin ensimmäinen televisioesiintyminen oli lokakuussa 1958 televisioitu konsertti. Siinä orkesteria johti Nils-Eric Fougstedt ja solistina toimi orkesterin viulisti Eila Patomaa. Ohjelmassa oli muun muassa Mozartin alkusoitto oopperasta Figaron häät sekä Sibeliuksen Finlandia.

Orkesterin ensimmäinen tiistaikonsertti puolestaan televisioitiin suorana 15.12.1959. Näin tv-katsojatkin pääsivät kokemaan konserttitunnelmaa kotonaan omien kuvaruutujensa ääressä.

Lauri Saikkola: Suomen Television tunnussävel (lyhentämätön) (1958)
Radio-orkesteri, joht. Nils-Eric Fougstedt
Nauhoitettu 1958.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto