Hyppää pääsisältöön

Radio-orkesteri ja televisio

Radio-orkesterin konsertin ensimmäinen suora televisiointi tapahtui 1.10.1958. Helsingin yliopiston juhlasalista lähetetty ohjelma kesti 25 minuuttia.

Tietolaatikko

Lauri Saikkola 1906–1995

Yleisölle lähinnä radioaaltojen kautta tutuksi tullut Radio-orkesteri pääsi nopeasti osaksi uusinta tv-tekniikkaa: orkesteri nauhoitti Suomen Television tunnussävelen vuonna 1958, jolloin säännölliset televisiolähetykset aloitettiin.

Radio-orkesterin ensimmäinen televisioesiintyminen oli lokakuussa 1958 televisioitu konsertti. Siinä orkesteria johti Nils-Eric Fougstedt ja solistina toimi orkesterin viulisti Eila Patomaa. Ohjelmassa oli muun muassa Mozartin alkusoitto oopperasta Figaron häät sekä Sibeliuksen Finlandia.

Orkesterin ensimmäinen tiistaikonsertti puolestaan televisioitiin suorana 15.12.1959. Näin tv-katsojatkin pääsivät kokemaan konserttitunnelmaa kotonaan omien kuvaruutujensa ääressä.

Lauri Saikkola: Suomen Television tunnussävel (lyhentämätön) (1958)
Radio-orkesteri, joht. Nils-Eric Fougstedt
Nauhoitettu 1958.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto