Hyppää pääsisältöön

Radiopäivät Helsingissä 1935

Herra Yrjö Similä kertoo vaikutelmiaan Helsingin vanhassa Messuhallissa pidetystä näyttelystä, joka mainosti radiovastaanottimia ja Yleisradion ohjelmia.

Tietolaatikko

Radio sai Suomessa heti suuren suosion: vuosina 1927-1939 kuuntelulupien määrä kasvoi 37 tuhannesta yli 330 tuhanteen

Radiokauppaa hidastivat kuitenkin kilpailu gramofonin kanssa sekä 1930-luvun alun pulakausi

Ensimmäisinä vuosina monessa perheessä kuunneltiinkin radiota halvalla kidekoneella tai patteriradiolla

Nousukaudella 1930-luvun puolivälissä sähköradioiden hinnat ulottuivat parista tuhannesta markasta 4000-5000 markkaan (esimerkiksi Yleisradion konttoristin alkupalkka oli tuohon aikaan 2500 markkaa kuussa)

Suomen ensimmäiset ”radiopäivät” pidettiin marraskuussa 1935.

Herra Similä on tyttärensä kanssa etsimässä ”myös esteettiset vaatimukset täyttävää” radiolaitetta. Kehitys ei kuulemma kuitenkaan ollut valitettavasti kulkenut ajan tasalla.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto