Hyppää pääsisältöön

Radiotoimintaa Hämeessä

Alueradiot ja aluetoiminta - Yleisradion vastaus ylikansallisen median, satelliitti-tv:n ja kaupallisten paikallisradioiden vyörytykseen?

Tietolaatikko

1980-luvulla alueradiot kaipasivat suunniteltua kolmatta suomenkielistä radioverkkoa itselleen

Vuonna 1990 radion kanavauudistuksessa syntyi viimein alueohjelmaa ja valtakunnallista suuren yleisön ohjelmaa lähettävä Radio Suomi

Aluetoimintaa pidettiin Yleisradion tapana vastata "ylikansalliseen tiedotustulvaan". Kaikkien mielestä tosin esimerkiksi Hämeen alueradiolla ei ollut ratkaisevaa merkitystä päijäthämeläiselle identiteetille.

Aluetoiminta oli Yleisradion tehokkuustutkimuksen mukaan kustannuksiinsa nähden huokeaa. Sen puitteissa alettiin kehittää mm. toimittajien monitoimisuuteen perustuvia työtapoja, jotka sittemmin tulivat käyttöön valtakunnallisilla radiokanavilla.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto