Hyppää pääsisältöön

Ranskan viides tasavalta

Sisäpoliittinen kriisi avasi tien De Gaullen valtiosääntöremontille

Ranskan pahin poliittinen kriisi II maailmansodan jälkeen alkoi Algerian kansannoususta vuonna 1954.

Islamilaisvaltaa pelkäävät Algerian eurooppalaiset yllyttivät myös korsikalaisia kapinaan emämaan keskushallitusta vastaan.

He vaativat valtaan sotasankari Charles De Gaullea, jonka uskoivat ratkaisevan tilanteen heidän mielensä mukaisesti. De Gaulle myöntyikin armollisesti ottamaan Ranskan ohjaimet, mutta yllätti siirtomaaupseerit myöntämällä Algerialle itsenäisyyden.

De Gaulle siirsi Ranskan ns. viidenteen tasavaltaan vuonna 1958 uudella valtiosäännöllä, joka lisäsi presidentin valtaa huomattavasti. Hänet itsensä valittiin kyseiseen virkaan samana vuonna.

Uusi vaalijärjestelmä vähensi tehokkaasti paikkoja kommunisteilta, jotka II maailmansodan jälkeen olivat nousseet maan suurimmaksi puolueeksi, ja näin kenraali sai taakseen myös parlamentin valtaenemmistön.

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto