Hyppää pääsisältöön

Raportti Etelä-Vietnamista

Amerikkalaisten osalta sota oli vuonna 1965 vasta alkamassa. Maassa oli tuolloin 20 000 amerikkalaista sotilasta, neljän vuoden päästä yli puoli miljoonaa.

Tietolaatikko

Vuonna 1965 Vietnamissa oli käyty sotaa jo lähes 20 vuotta - ensin ranskalaisten siirtomaajoukkojen ja kansallisen vapautusliikkeen välillä, sen jälkeen Yhdysvaltain tukeman Etelä-Vietnamin hallituksen joukkojen ja kommunistijohtoisen Pohjois-Vietnamin tukemien sissien välillä

Pohjois-Vietnamin tykkiveneiden tulitettua amerikkalaisia aluksia Tonkininlahdella vuonna 1964 USA aloitti Pohjois-Vietnamin pommitukset ja alkoi avoin, vuosikymmenen kestänyt Vietnamin sota

Vietkongin sissejä ei vielä luonnehdittu suomalaisessa radiossa sympatiaa ansaitseviksi vapaustaistelijoiksi vaan tunteettomiksi, aivopestyiksi julmureiksi.

Saarenheimo käy saattueen mukana sotatoimialueella ja matkaa helikopterilla matkalla Vietkongilta vallattuun kylään. Ohjelmassa kuullaan välähdys kolmen sissipojan kuulustelusta.

Buddhalaiset ovat lähteneet Saigonin kadulle tekemään politiikkaa. Etelä-Vietnamin lehdistö oli yhdensuuntaistettu: yhden luettuaan tiesi muidenkin sisällön.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto