Hyppää pääsisältöön

Raportti Etelä-Vietnamista

Amerikkalaisten osalta sota oli vuonna 1965 vasta alkamassa. Maassa oli tuolloin 20 000 amerikkalaista sotilasta, neljän vuoden päästä yli puoli miljoonaa.

Tietolaatikko

Vuonna 1965 Vietnamissa oli käyty sotaa jo lähes 20 vuotta - ensin ranskalaisten siirtomaajoukkojen ja kansallisen vapautusliikkeen välillä, sen jälkeen Yhdysvaltain tukeman Etelä-Vietnamin hallituksen joukkojen ja kommunistijohtoisen Pohjois-Vietnamin tukemien sissien välillä

Pohjois-Vietnamin tykkiveneiden tulitettua amerikkalaisia aluksia Tonkininlahdella vuonna 1964 USA aloitti Pohjois-Vietnamin pommitukset ja alkoi avoin, vuosikymmenen kestänyt Vietnamin sota

Vietkongin sissejä ei vielä luonnehdittu suomalaisessa radiossa sympatiaa ansaitseviksi vapaustaistelijoiksi vaan tunteettomiksi, aivopestyiksi julmureiksi.

Saarenheimo käy saattueen mukana sotatoimialueella ja matkaa helikopterilla matkalla Vietkongilta vallattuun kylään. Ohjelmassa kuullaan välähdys kolmen sissipojan kuulustelusta.

Buddhalaiset ovat lähteneet Saigonin kadulle tekemään politiikkaa. Etelä-Vietnamin lehdistö oli yhdensuuntaistettu: yhden luettuaan tiesi muidenkin sisällön.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit