Hyppää pääsisältöön

Raportti Laosista

Souvanna Phouma kulki 1960-luvun puolivälissä keskitietä oikeiston ja vasemmistosissien välillä.

Tietolaatikko

Vietnamin kommunistisissien huoltoreitti kulki maan halki, ja USA aloitti Laosin pommitukset vuonna 1969

Vuonna 1973 Souvanna Phouma solmi oikeiston vastustuksesta huolimatta aselevon Pathet Laon kanssa ja muodosti seuraavana vuonna kansallisen yhtenäisyyden hallituksen

Hän vetäytyi politiikasta Pathet Laon otettua hallitusvallan ja julistettua Laosin sosialistiseksi

Vuonna 1954 itsenäistynyttä Laosia repivät 1960-luvulla ristiriidat USA:n tukemien oikeistokapinallisten ja vasemmistolaisen Pathet Lao -liikkeen välillä.

Eero Saarenheimo kävi Laosissa ja pääministeri Souvanna Phouman puheilla vuonna 1965, kun kiista Pohjois-Vietnamin suorittamista rajaloukkauksista oli tuonut Laosin maailmanpolitiikan polttopisteeseen.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto