Hyppää pääsisältöön

Raportti poliisivaltiosta

Reportaasimatkallaan Etelä-Afrikassa Erkki Hatakka sai haastatella kotiarestiin tuomittua toisinajattelijaa vain piha-aidan yli. Paljastui myös, että opiskelukin saattoi tässä maassa olla hallituksen vastainen rikos.

Länsimaisella sivistyksellä ylpeilevä Etelä-Afrikan hallitus ylläpiti järjestelmää, jossa oli helppo havaita poliisivaltion piirteitä, Erkki Hatakka totesi raportissaan vuonna 1965. Käytössä oli kaikkiaan 25 eri rangaistustapaa toisinajattelevien vapauden rajoittamiseksi.

Lakitekstit oli laadittu epämääräisiksi ja tulkinnanvaraisiksi. Ihminen voitiin tuomionsa jälkeen tuomita toisesta teosta, joka oli muuttunut laittomaksi vasta hänen rangaistuksensa aikana. Pannamääräyksiä ja monivuotisia kotiaresteja voitiin panna toimeen syytä ilmoittamatta.

Hatakan haastattelema kirjailija käsi viisivuotista täydellistä kotiarestia, jonka aikana hän ei saanut poistua pihansa rajojen ulkopuolelle. Niinpä haastattelukin oli tehtävä pihaa ympäröivän aidan yli. Syynä rangaistukseen oli kuuluminen värillisen väestön kongressiliikkeeseen.

Ulkomailla opiskellut saattoi saada tuomion, mikäli hänen tarkoituksenaan oli koulutuksen avulla auttaa kansaansa. Syynä oli, että tämä kuului myös kielletyn Afrikan kansalliskongressin (ANC) tarkoitusperiin, ja ANC:n päämäärien edistäminen puolestaan oli rangaistavaa,

Oheinen ohjelma kuulu Erkki Hatakan moniosaiseen sarjaan Etelä-Afrikan apartheidista. Hatakka vietti reportaasimatkallaan kaksi kuukautta, ja reportaasien äänensävy on loppua kohti muuttunut selkeän kriittiseksi.

Osa sarjan haastatelluista esiintyy nimettöminä turvallisuutensa tähden. Haastatteluja jouduttiin tekemään poikkeusjärjestelyin ulkopuolisten korvien välttämiseksi. Hatakalla on ohjelmansa saatteeksi myös poikkeuksellinen viesti: ”Siltä varalta, että nämä nauhat joutuisivat Etelä-Afrikan viranomaisten käsiin, vakuutan ettei yksikään ulkopuolinen henkilö kuullut niitä Etelä-Afrikan rajojen sisäpuolella.”

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto