Hyppää pääsisältöön

Tuhannet suomalaiset juhlivat sodan päättymistä Helsingin Rautatientorilla toukokuussa 1945

Toisen maailmansodan päättymistä juhlittiin monissa Euroopan pääkaupungeissa iloiten ja riemuiten. Myös Helsingin Rautatientorilla järjestetty rauhanjuhla sai väen liikkeelle.

Helatorstaina 1945 järjestetty rauhanjuhla keräsi Rautatientorille tuhansia suomalaisia. Tori oli täynnä ääriään myöten. Osa yleisöstä seurasi juhlan kulkua jopa lähirakennusten katoilta.

Sodan uuvuttamien suomalaisten elämä oli monella tavalla ankeaa. Edessä oli ankara rauha, jonka toteuttamista valvontakomissio vartioi. Myös sota-ajan säännöstelytalous jatkui ja pulaa oli miltei kaikesta.

Helsingin rauhanjuhlassakin sodan seuraukset näkyvät silmiinpistävinä. Pyörätuoleilla ja kainalosauvoilla matkaansa taittavat sotainvalidit viestivät jo pelkällä olemuksellaan, että sodasta on maksettu kallis hinta.

Tästä huolimatta nyt on syytä juhlaan. Yli 50 miljoonaa ihmishenkeä vaatinut toinen maailmansota on vihdoin päättynyt.

Saksa on antautunut muutamia päiviä aiemmin eli 8.5.1945. Samana päivänä Lontoossa on kokoontunut 200 000 ihmistä Buckinghamin palatsin edustalle juhlimaan Saksan antautumista. Viimeiset saksalaiset joukot ovat poistuneet Suomesta huhtikuun lopulla.

Myös Helsingissä sodan päättymistä tervehditään tanssien tai vähintäänkin tanssisävelmin.

Lisää ohjelmasta

Keskustele