Hyppää pääsisältöön

Rauhankappelin vihkiäisiä vietettiin näyttävin menoin vuonna 1913

Lokakuun 27. päivä 1913 vietettiin Helsingin Katajanokalla näyttävin menoin Rauhankappelin vihkiäisiä. Kappeli oli venäläisten rahoittama. Suomalaisten silmää uusi rakennus ei miellyttänyt. Täällä sitä pidettiin Venäjän harjoittaman sortovallan ilmentymänä.

Rauhankappeli pystytettiin Romanovien hallitsijasuvun ja Suomen Venäjään liittämisen kunniaksi.

Romanovit, joihin vihattu tsaari Nikolai II lukeutui, olivat hallinneet Venäjää 300 vuotta. Suomen sodan päättymisestä ja Haminan rauhasta, jossa Suomi liitettiin Venäjän valtioyhteyteen, oli kulunut 100 vuotta.

Jumalanpalvelus, ristisaatto ja komea sotilasparaati juhlistivat Rauhankappelin vihkiäisjuhlaa.

Näyttävää juhlaa ei häirinnyt sekään, että rakennus oli noussut Uspenskin katedraalin tontille ilman viranomaisten lupaa ja vastoin heidän tahtoaan. Rakennuksen rahoitus oli hoidettu venäläisvoimin toteutetulla kansalaiskeräyksellä.

Suomalaisten mielestä rakennus oli Venäjän harjoittaman sortopolitiikan ilmentymä. Eräänä keväisenä yönä vuonna 1919 kansallismieliset ylioppilaat tervasivat kappelin seinät.

Terva imeytyi rakennuksen vuolukivisiin seiniin niin lujasti, että kappelin puhdistaminen oli mahdotonta. Tästä syystä rakennus purettiin vuonna 1920 eli vain seitsemän vuotta vihkiäisjuhlien jälkeen.