Hyppää pääsisältöön

Rautalangan alkuvuodet

Kitaristilegenda Henrik Granö ja tangokuningas Eino Grön muistelevat 1960-luvun alun rautalanka- ja twistkuumetta 30 vuotta myöhemmin.

Kitarabändikuume ei Suomessa alkanut Beatleseista vaan twistiksi väännetystä suomalaisesta kansansävelmästä. The Sounds -yhtyeen vuonna 1963 ilmestynyt Emma nousi megahitiksi ja synnytti suomalaiskansallisen rautalankaiskelmän aallon.

Henrik Granö oli Soundsin soolokitaristi, jota mm. myöhempi kitarasankari Esa Pulliainen on pitänyt esikuvanaan. Eino Grön puolestaan oli 1960-luvun alussa aloitteleva iskelmälaulaja, jonka levytettäväksi annettiin muun ohessa myös suomeksi käännettyjä rock- ja twisthittejä.

Kitarabändivillityksen vastavoimaksi syntyi tangokuume, joka villitsi etenkin maaseutua. Tangokuumeen myötä tango vakiintui myös Eino Grönin leipälajiksi.

Kommentit