Hyppää pääsisältöön

Rautalangan alkuvuodet

Kitaristilegenda Henrik Granö ja tangokuningas Eino Grön muistelevat 1960-luvun alun rautalanka- ja twistkuumetta 30 vuotta myöhemmin.

Kitarabändikuume ei Suomessa alkanut Beatleseista vaan twistiksi väännetystä suomalaisesta kansansävelmästä. The Sounds -yhtyeen vuonna 1963 ilmestynyt Emma nousi megahitiksi ja synnytti suomalaiskansallisen rautalankaiskelmän aallon.

Henrik Granö oli Soundsin soolokitaristi, jota mm. myöhempi kitarasankari Esa Pulliainen on pitänyt esikuvanaan. Eino Grön puolestaan oli 1960-luvun alussa aloitteleva iskelmälaulaja, jonka levytettäväksi annettiin muun ohessa myös suomeksi käännettyjä rock- ja twisthittejä.

Kitarabändivillityksen vastavoimaksi syntyi tangokuume, joka villitsi etenkin maaseutua. Tangokuumeen myötä tango vakiintui myös Eino Grönin leipälajiksi.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto