Hyppää pääsisältöön

”Reissu-Lassesta” presidentti

”Reissu-Lassena” tunnettu Lauri Kristian Relander oli tasavallan toinen presidentti. Lempinimensä Relander sai siitä, että hän teki virkakaudellaan pari ulkomaanmatkaa.

Kansan mielestä se oli liikaa ja lehdistössä vitsailtiinkin, että juristi Ståhlbergin jälkeen maan presidentiksi on valittu turisti Relander.

Relander itse ei tietenkään arvostelua ymmärtänyt.

”Entinen presidentti jätti välttämättömätkin ulkomaanmatkat tekemättä, ja sen vuoksi täytyy nykyisen matkustella liian paljon”, tilitti Relander tuntojaan päiväkirjassaan.

Koneella kirjoitetusta päiväkirjastaan Relander tuli tunnetuksi muutenkin, koska hänellä oli tapana kirjata tärkeimmät tapahtumat ylös juoruja ja huhuja myöten. Erityisen herkkähipiäinen presidentti oli omasta persoonastaan.

Relander valittiin presidentiksi 41-vuotiaana Viipurin läänin maaherran paikalta. Valinta oli kaikille yllätys – myös hänelle itselleen.

Relanderin presidenttikautta leimasi Lapuan liike. Vaikutuksille altis presidentti suhtautui kommunisminvastaiseen kansanliikkeeseen myönteisesti, vaikka paheksuikin liikkeen laittomuuksia.

Maalaisliiton vahvan miehen Kyösti Kallion kanssa Relanderilla oli huonot välit. Haluja toiselle virkakaudella oli kovasti, mutta maalaisliitto ei asettanut Relanderia ehdokkaaksi vuoden 1931 vaaleissa.

Elokuussa 1925 Relander isännöi Ruotsin kuningasparin valtiovierailua. Ruotsin kuningas Kustaa V ja kuningatar Viktoria otettiin lämpimästi vastaan.

Teksti: Reijo Perälä