Hyppää pääsisältöön

”Reissu-Lassesta” presidentti

”Reissu-Lassena” tunnettu Lauri Kristian Relander oli tasavallan toinen presidentti. Lempinimensä Relander sai siitä, että hän teki virkakaudellaan pari ulkomaanmatkaa.

Kansan mielestä se oli liikaa ja lehdistössä vitsailtiinkin, että juristi Ståhlbergin jälkeen maan presidentiksi on valittu turisti Relander.

Relander itse ei tietenkään arvostelua ymmärtänyt.

”Entinen presidentti jätti välttämättömätkin ulkomaanmatkat tekemättä, ja sen vuoksi täytyy nykyisen matkustella liian paljon”, tilitti Relander tuntojaan päiväkirjassaan.

Koneella kirjoitetusta päiväkirjastaan Relander tuli tunnetuksi muutenkin, koska hänellä oli tapana kirjata tärkeimmät tapahtumat ylös juoruja ja huhuja myöten. Erityisen herkkähipiäinen presidentti oli omasta persoonastaan.

Relander valittiin presidentiksi 41-vuotiaana Viipurin läänin maaherran paikalta. Valinta oli kaikille yllätys – myös hänelle itselleen.

Relanderin presidenttikautta leimasi Lapuan liike. Vaikutuksille altis presidentti suhtautui kommunisminvastaiseen kansanliikkeeseen myönteisesti, vaikka paheksuikin liikkeen laittomuuksia.

Maalaisliiton vahvan miehen Kyösti Kallion kanssa Relanderilla oli huonot välit. Haluja toiselle virkakaudella oli kovasti, mutta maalaisliitto ei asettanut Relanderia ehdokkaaksi vuoden 1931 vaaleissa.

Elokuussa 1925 Relander isännöi Ruotsin kuningasparin valtiovierailua. Ruotsin kuningas Kustaa V ja kuningatar Viktoria otettiin lämpimästi vastaan.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto