Hyppää pääsisältöön

Jatkosodan rintama murtuu kesäkuussa 1944

Jatkosodan loppuvaihe käynnistyi 9.6.1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksellä Karjalankannaksella. Parin päivän päästä suomalaisten pääasema murtui. Alkoi suomalaisten joukkojen useita päiviä kestävä vetäytyminen.

Viipuri menetettiin venäläisille 20.6.1944 ja Petroskoi runsaan viikon päästä 28.6.1944. Neuvostoliitto vaati Suomen ehdotonta antautumista ja Moskovassa laadittiin suunnitelmia maan miehittämiseksi.

Ratkaisun avaimet olivat Saksalta saatavan aseavun varassa. Tässä tilanteessa presidentti Risto Ryti antoi Adolf Hitlerille henkilökohtaisen lupauksen siitä, ettei Suomi tee erillisrauhaa ilman Saksan suostumusta.

Rytin lupauksen hintana oli Saksan aseapu, jonka turvin rintamalinjat saatiin ankaria taisteluja käyden vakiinnutettua heinäkuun puoliväliin mennessä.

Rintamatilanteen vakiinnuttaminen ja Neuvostoliiton päähuomion suuntautuminen Berliinin ”kilpajuoksuun” antoivat Suomen poliittiselle ja sotilaalliselle johdolle tarvittavan lisäajan. Aluksi Neuvostoliitto vaati Suomelta ehdotonta antautumista, mutta myöhemmin rauhanehtoja lievennettiin.

Rauhan yhtenä edellytyksenä oli, että Suomen poliittista johtoa vaihdetaan. Presidentti Ryti jätti paikkansa 1.8.1944 ja kolme päivää myöhemmin uudeksi presidentiksi valittiin poikkeuslailla marsalkka Mannerheim.

Teksti: Reijo Perälä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto