Hyppää pääsisältöön

Rissalan lento-onnettomuus järkytti lokakuussa 1978

Ilmavoimien DC-3-kone (1978).
Ilmavoimien DC-3-kone (1978). Kuva: Yle kuvanauha. ilmailu

15 ihmistä sai surmansa ilmavoimien DC-3-kuljetuskoneen syöksyttyä Juurusveteen Rissalan lähistöllä 3. lokakuuta 1978. Kyseessä oli sodan jälkeen kolmanneksi tuhoisin lento-onnettomuus Suomessa.

Tutkijalautakunnan raportissa Rissalan onnettomuuden perussyyksi todettiin koneen oikeanpuoleisen moottorin sylinterin murtuma.

DC-3-koneiden monista onnettomuuksista oli vaikea löytää kahta samanlaista, ja puolustusvoimat ilmoittikin jatkavansa niillä lentämistä ainakin 1980-luvun puoliväliin saakka.

Onnettomuudessa kuolivat kaikki koneessa olleet: Oy Lohja Ab:n toimitusjohtaja Risto K. Alanko, Suomenlinnan rannikkotykistörykmentin komentaja, eversti Aarno Hukari, Tilastokeskuksen ylijohtaja Aaro Kenttä, everstiluutnantti Tapio Kokkonen Rannikkojääkäripataljoonasta, Vientitakuulaitoksen johtaja Pekka Lahdensuu, kansanedustaja Olavi Majlander, maaherra Antti Pohjonen, oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Kari Sinisalo, Kemiran johtaja Viljo Särkkä, Suomen IBM:n toimitusjohtaja Olli Varho, kansanedustaja Arto Merisaari ja kansanedustaja Kirsti Hollming. Konetta ohjasivat yliluutnantti Kari Halmetoja ja ylivääpeli Seppo Raninen. Lisäksi koneessa oli lentomekaanikko Heikki Mannila Kuljetuslentolaivueesta.

Kommentit