Hyppää pääsisältöön

Ristivetoa-ohjelma sensuurin kourissa

Radion ohjelmaneuvosto lakkautti Päivi Istalan ohjelmasarjan lokakuussa 1970. Kriittinen ohjelma asuntopolitiikasta oli neuvoston enemmistölle liikaa.

"Päätös oli demokratian kukkanen. Nyt ovat puoluetoimistot asialla", Istala toteaa tv-haastattelussa ohjelmaneuvoston kokouksen jälkeen. Hän sanoo saaneensa neuvostolta aiemmin jopa kiitosta. Kiistellyssä asunto-ohjelmassa ei hänen mukaansa pitänyt olla mitään ärsyttävää.

Ohjelmaneuvoston enemmistön mukaan Ristivetoa-ohjelma leimasi suomalaiset asunnonvälittäjät ja rakennuttajat roistoiksi. Yhtiön hallintoneuvosto vahvisti päätöksen.

Vuosikymmeniä myöhemmin asunto-ohjelma ei kuulosta erityisen hätkähdyttävältä. Osasyynä ärsyyntymiseen lienee ollut Istalan ironisesti käyttämä musiikki.

Ohjelmassa soitettiin lauluja mm. Marja-Leena Mikkolan kabareesta Laulu tuhannesta yksiöstä ja Helsingin kaupunginteatterin näytelmästä Berliini järjestyksen kourissa. Mukana oli myös Henri Kapulaisen kirjoittama sketsi ahnaasta vuokraisännästä. (Musiikki ja sketsit on poistettu oheissesta ohjelmanäytteestä)

Ristivetoa oli nostattanut jo aiemmin mielipahaa ohjelmaneuvoston oikeistolaisissa ja keskustalaisissa jäsenissä. Erityistä närää aiheutti Persian shaahin vastaisia mielenosoituksia käsitellyt ohjelma, jossa elokuisen vierailijan poliisisaattuetta kutsuttiin ”moottoripyörägorilloiksi”. Ohjelmassa arveltiin poliisin kovien otteiden enteilevän Suomen muuttumista ”poliisivaltioksi”.

Ristivetoa-ohjelman lakkautuspäätös nostatti laajan väittelyn sensuurista ja tasapuolisuudesta, ja jopa presidentti Kekkonen lähetti Istalalle lohdutusviestin.

Ristivetoa-prosessin myötä lähes kaikki muutkin ns. juonnetut musiikkiohjelmat lakkautettiin. Viimeisessä Ristivetoa-ohjelmassaan Istala käsitteli sananvapautta.

Tietolaatikko

Ohjelmista on poistettu äänilevymusiikki. Asunto-ohjelmassa soitettiin seuraavat kappaleet: Veikko Honkanen - Laulu apinasta; Heli Keinonen - Helin ja Markun matka Onnelaan; Tuomas Vesterinen - Laulu syrjäkaupungista; Kalle Holmberg & Seppo Lehtonen - Laulu tuottavista sijoituksista; Kirka - Mr. Wonderful; Berliini järjestyksen kourissa –kuoro - Laulu nälästä.
Sananvapausohjelman musiikki: M. A. Numminen - Wovon man nicht sprechen kann; Kristiina Halkola - Minä elän synkkää aikaa; Päivi Paunu - Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus; Crispian St. Peters - Free Spirit; Pete Seeger - Ballad of the Fort Hood Three; Tremeloes - Silence Is Golden; Saaren vangit - Leipälaulu; Mauno Blomqvist - Ei tästä edemmäksi.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto