Hyppää pääsisältöön

Ristivetoa-ohjelma sensuurin kourissa

Radion ohjelmaneuvosto lakkautti Päivi Istalan ohjelmasarjan lokakuussa 1970. Kriittinen ohjelma asuntopolitiikasta oli neuvoston enemmistölle liikaa.

"Päätös oli demokratian kukkanen. Nyt ovat puoluetoimistot asialla", Istala toteaa tv-haastattelussa ohjelmaneuvoston kokouksen jälkeen. Hän sanoo saaneensa neuvostolta aiemmin jopa kiitosta. Kiistellyssä asunto-ohjelmassa ei hänen mukaansa pitänyt olla mitään ärsyttävää.

Ohjelmaneuvoston enemmistön mukaan Ristivetoa-ohjelma leimasi suomalaiset asunnonvälittäjät ja rakennuttajat roistoiksi. Yhtiön hallintoneuvosto vahvisti päätöksen.

Vuosikymmeniä myöhemmin asunto-ohjelma ei kuulosta erityisen hätkähdyttävältä. Osasyynä ärsyyntymiseen lienee ollut Istalan ironisesti käyttämä musiikki.

Ohjelmassa soitettiin lauluja mm. Marja-Leena Mikkolan kabareesta Laulu tuhannesta yksiöstä ja Helsingin kaupunginteatterin näytelmästä Berliini järjestyksen kourissa. Mukana oli myös Henri Kapulaisen kirjoittama sketsi ahnaasta vuokraisännästä. (Musiikki ja sketsit on poistettu oheissesta ohjelmanäytteestä)

Ristivetoa oli nostattanut jo aiemmin mielipahaa ohjelmaneuvoston oikeistolaisissa ja keskustalaisissa jäsenissä. Erityistä närää aiheutti Persian shaahin vastaisia mielenosoituksia käsitellyt ohjelma, jossa elokuisen vierailijan poliisisaattuetta kutsuttiin ”moottoripyörägorilloiksi”. Ohjelmassa arveltiin poliisin kovien otteiden enteilevän Suomen muuttumista ”poliisivaltioksi”.

Ristivetoa-ohjelman lakkautuspäätös nostatti laajan väittelyn sensuurista ja tasapuolisuudesta, ja jopa presidentti Kekkonen lähetti Istalalle lohdutusviestin.

Ristivetoa-prosessin myötä lähes kaikki muutkin ns. juonnetut musiikkiohjelmat lakkautettiin. Viimeisessä Ristivetoa-ohjelmassaan Istala käsitteli sananvapautta.

Tietolaatikko

Ohjelmista on poistettu äänilevymusiikki. Asunto-ohjelmassa soitettiin seuraavat kappaleet: Veikko Honkanen - Laulu apinasta; Heli Keinonen - Helin ja Markun matka Onnelaan; Tuomas Vesterinen - Laulu syrjäkaupungista; Kalle Holmberg & Seppo Lehtonen - Laulu tuottavista sijoituksista; Kirka - Mr. Wonderful; Berliini järjestyksen kourissa –kuoro - Laulu nälästä.
Sananvapausohjelman musiikki: M. A. Numminen - Wovon man nicht sprechen kann; Kristiina Halkola - Minä elän synkkää aikaa; Päivi Paunu - Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus; Crispian St. Peters - Free Spirit; Pete Seeger - Ballad of the Fort Hood Three; Tremeloes - Silence Is Golden; Saaren vangit - Leipälaulu; Mauno Blomqvist - Ei tästä edemmäksi.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto