Hyppää pääsisältöön

Ristivetoa "Ristivedosta"

Päivi Istalan juonnettu musiikkiohjelma Ristivetoa kärjisti ristiriitoja radion johtajan ja Yleisradion hallintoelinten välillä syksyllä 1970.

Ohjelmaneuvoston oikeistolaisissa ja keskustalaisissa jäsenissä herätti närää etenkin Persian shaahin vastaisia mielenosoituksia käsitellyt ohjelma, jossa vierailijan poliisisaattuetta kutsuttiin ”moottoripyörägorilloiksi”. Poliisin kovien otteiden arveltiin enteilevän Suomen muuttumista ”poliisivaltioksi”.

Ohjelma lakkautettiin ohjelmaneuvoston päätöksellä lokakuussa 1970. Yhdeksän päivää myöhemmin hallintoneuvosto vahvisti päätöksen. Oheisessa ohjelmassa kuullaan ohjelmaneuvoston jäsenten lausunnot asiasta muutamaa päivää ennen hallintoneuvoston kokousta.

Ohjelmaneuvoston päätöksen arvostelijat katsoivat elimen ylittäneen valtuutensa. Vastapuolen mukaan neuvostolla taas pitäisi olla oikeus puuttua yksittäisiin ohjelmiin "kovin ottein".

Siitä, saako radio-ohjelma ottaa kantaa ja voiko se olla sitä tekemättä, keskustelevat ohjelmaneuvoston puheenjohtaja Matti Silander, hallintoneuvoston puheenjohtaja Atte Pakkanen, radion johtaja Eino S. Repo, apulaisjohtaja Matti Anderzen sekä RTTL:n puheenjohtaja Olavi Laine.

Teksti: Jukka Lindfors