Hyppää pääsisältöön

Rudolf Bahro Helsingissä

Itä-Euroopan tunnetuimpiin kuuluva toisinajattelija arvosteli sosialismia eriarvoisuudesta.

Taloustieteilijä Rudolf Bahro (1935-1997) oli merkittävässä asemassa DDR:n taloushallinnossa vuoteen 1977 asti, jolloin hänen väitöskirjansa julkaiseminen estettiin.

Länsisaksalaisen lehden julkaistua otteita Bahron reaalisosialismia kritisoivasta ”Vaihtoehto”-teoksesta hänet pidätettiin ja tuomittiin vankilaan vakoilusyytteen nojalla.

Bahron mukaan kapitalistinen palkkatyö, työnjako ja eriarvoisuus olivat edelleen vallalla sosialismissa, vaikka porvarilliset vapaudet olikin hävitetty puoluekoneiston vallan hyväksi.

Vuonna 1979 toisinajattelija pääsi osalliseksi yleisestä armahduksesta ja muutti Saksan Liittotasavaltaan. Siellä hänen päähuomionsa ei kuitenkaan keskittynyt sosialismiin vaan kapitalismiin, etenkin läntisen järjestelmän luomaan ympäristökriisiin.

1980-luvun alussa Bahro oli mukana perustamassa Länsi-Saksan Vihreää puoluetta.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto