Hyppää pääsisältöön

Rudolf Bahro Helsingissä

Itä-Euroopan tunnetuimpiin kuuluva toisinajattelija arvosteli sosialismia eriarvoisuudesta.

Taloustieteilijä Rudolf Bahro (1935-1997) oli merkittävässä asemassa DDR:n taloushallinnossa vuoteen 1977 asti, jolloin hänen väitöskirjansa julkaiseminen estettiin.

Länsisaksalaisen lehden julkaistua otteita Bahron reaalisosialismia kritisoivasta ”Vaihtoehto”-teoksesta hänet pidätettiin ja tuomittiin vankilaan vakoilusyytteen nojalla.

Bahron mukaan kapitalistinen palkkatyö, työnjako ja eriarvoisuus olivat edelleen vallalla sosialismissa, vaikka porvarilliset vapaudet olikin hävitetty puoluekoneiston vallan hyväksi.

Vuonna 1979 toisinajattelija pääsi osalliseksi yleisestä armahduksesta ja muutti Saksan Liittotasavaltaan. Siellä hänen päähuomionsa ei kuitenkaan keskittynyt sosialismiin vaan kapitalismiin, etenkin läntisen järjestelmän luomaan ympäristökriisiin.

1980-luvun alussa Bahro oli mukana perustamassa Länsi-Saksan Vihreää puoluetta.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto