Hyppää pääsisältöön

Runoilija Viljo Kajava muistelee

Viljo Kajava oli alun perin Eino Leinoa ihaileva romantikko. Hän kääntyi vapaan mitan kannattajaksi, kun nuoruudentoveri Nyrki Tapiovaara mojautti Olavi Paavolaisen runolla päähän.

Tietolaatikko

Viljo Kajavan tuotanto:
Rakentajat : runoja. Kirjailijain kustannusliike, 1935.
Murrosvuodet : runoja Gummerus, 1937.
Hyvästi muuttolintu : runoja. Gummerus, 1938.
Luomiskuut : runoja. Gummerus, 1939.
Ankara maa : runoja . Otava, 1941.
Takojat : runoja puhekuoroille. Sos.dem. työläisnuorisoliitto, 1941.
Muistatko vielä Paulin? Otava, 1942.
Kahden sydämen talo : runoja. Otava, 1943.
Hellyys : runoja. Otava, 1944.
Suljetuin silmin : runoja. Otava, 1946.
Till havets fåglar . Wahlström & Widstrand, 1948.
Någonstans. Wahlström & Widstrand, 1949.
Siivitetyt kädet : runoja. Otava, 1949.
Hyvä on meri : runoja. Otava, 1950.
Yksinäisiä naisia : novelleja. Otava, 1950.
Vihreä kartta : novelleja. Otava, 1951.
Jokainen meistä : runoja. Otava, 1954.
Muuttumatta : runoja. Otava, 1955.
Ennen iltapäivää : runoja. Otava, 1956.
Peikot : saturunoja. Otava, 1956.
Lintukauppias : novelleja. Otava, 1957.
Tuliteema : runoja. Otava, 1957.
Nuoruuden aamu ja ilta : romaani. Otava, 1958.
Taivaan sineen. Otava, 1959.
Viljo Kajavan kauneimmat runot . Otava, 1959.
Kymmenen ilmansuuntaa : runoja. Otava, 1961.
Ei kukaan ole voittaja. Otava, 1962.
Ruusuja lunta : runoja. Otava, 1966.
Tampereen runot. Otava, 1966.
Käsityöläisen unet : runoja. Otava, 1968.
Valitut runot. Otava, 1969.
Reykjavikin valot : runoja. Otava, 1970.
Vallilan rapsodia : runoja. Otava, 1972.
Rannat tasangot vuoret : runoja. Otava, 1974.
Läheltä : runoja. Otava, 1975.
Rannat, rannat : runoja. Otava, 1977.
Kosketus : runoja. Otava, 1979.
Valveilla kuin unessa : runoja . Otava, 1980.
Jäähyväiset eiliselle : runoja. Otava, 1982.
Tuuli, valo, meri : runoja vuosilta 1935-1982. Otava, 1984.
Talvituuli : runoja. Otava, 1987.
Tähän saavuin : runoja. Otava, 1989.
Aika rakastaa, aika laulaa : runoilija muistelee. (toim. Kristiina Lyytinen) Otava, 1990.
Maan ja meren runot : runoja. Otava, 1992.
Vielä piirrän viivan : runoja. Otava, 1996.
Sinusta, minusta, hissistä ja jazz-bandista : nuoruudenrunoja 1927-1931. (toim. Jarkko Laine) Otava, 2000.

Elävän arkiston kirjailijahaastattelujen ja -esittelyjen teosluettelot:
Sari Jovero
Johanna Mälkki
Jussi Pylväs

Viljo Kajava (1909–98) tunnetaan suomalaisen luonnon ja asuinmiljöön kuvaajana. 1930-luvulla hän oli mukana perustamassa vasemmistolaista kirjallisuusyhdistys Kiilaa. Ensimmäinen kokoelma Rakentajat ilmestyi vuonna 1935.

Sotien aikana Kajavan vasemmistolaisuus ja pasifismi hiipuivat. Hän erosi Kiilasta, työskenteli suomalais-saksalaista aseveljeyttä tukeneessa Aseveli-lehdessä ja osallistui natsi-Saksassa pidettyyn kirjailijakokoukseen. Myös runojen yhteiskunnallisuus vaihtui impressionismiin ja luontoaiheisiin.

Rauhan tultua runoilija muutti muutamiksi vuosiksi Ruotsiin. Syyt olivat henkilökohtaisia ja ammatillisia: Kajava koki ajautuneensa lyyrikkona umpikujaan. Hän palasi Suomeen uudistuneena ja sai vapaarytmisellä luontorunoudellaan myös modernistien arvostuksen.

Yhteiskunnallisuus palasi Kajavan runouteen 1960-luvulla. Tampereen runoissa (1966) hän palasi lapsuusmuistoihinsa sisällissodan taisteluista, ja Vallilan rapsodia (1972) ikuisti helsinkiläisen työläiskaupunginosan ihmiset ja elämänmuodon.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

  Matti Ahde nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi vuonna 1970, kun hänet valittiin kansanedustajaksi. Urheiluvaikuttajanakin tunnettu Ahde eteni nopeasti puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja kahden eri salkun ministeriksi sekä eduskunnan puhemieheksi. Yksi hänen uransa käännekohdista oli tutustuminen presidentti Urho Kekkoseen.

 • Neil Hardwickin Pakanamaan kartassa mikään ei ollut entisellään

  Pakanamaan kartta esitettiin vuonna 1991

  Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa. Hätkähdyttävä teos oli taiteelllisesti niin kunnianhimoinen, että se jäi vuonna 1991 aikakirjoihin tv-ohjauksena, jolle ei ollut Suomessa edeltäjiä eikä myöskään seuraajia.

 • Pakanamaan kartta valokuvissa

  Näin Pakanamaan kartta kuvattiin

  Pakanamaan kartta kuvattiin vuonna 1990 Suomessa ja Britanniassa. Tässä valikoitu otos kuvausten aikana otetuista, nyt Ylen valokuva-arkistosta löytyvistä valokuvista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

  Matti Ahde nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi vuonna 1970, kun hänet valittiin kansanedustajaksi. Urheiluvaikuttajanakin tunnettu Ahde eteni nopeasti puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja kahden eri salkun ministeriksi sekä eduskunnan puhemieheksi. Yksi hänen uransa käännekohdista oli tutustuminen presidentti Urho Kekkoseen.

 • Neil Hardwickin Pakanamaan kartassa mikään ei ollut entisellään

  Pakanamaan kartta esitettiin vuonna 1991

  Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa. Hätkähdyttävä teos oli taiteelllisesti niin kunnianhimoinen, että se jäi vuonna 1991 aikakirjoihin tv-ohjauksena, jolle ei ollut Suomessa edeltäjiä eikä myöskään seuraajia.

 • Pakanamaan kartta valokuvissa

  Näin Pakanamaan kartta kuvattiin

  Pakanamaan kartta kuvattiin vuonna 1990 Suomessa ja Britanniassa. Tässä valikoitu otos kuvausten aikana otetuista, nyt Ylen valokuva-arkistosta löytyvistä valokuvista.

 • Niklas Herlinin Uusi Suomi

  Niklas Herlin ja Uusi Suomi verkkolehti Arto Nybergissä 2007

  Toimittaja-kustantaja Niklas Herlin osti vuonna 2007 oikeudet Uusi Suomi -lehden nimeen. Vuosina 1919–1991 aktiivisena toiminut sanomalehti toteutettiin aiemmasta poiketen verkkoon. Herlin saapui Arto Nybergin vieraaksi kertomaan lehden perustamisesta. Klassiselle lehtibrändille tuli kuulemma hintaa "riittävästi".

 • John Lennonin elämä ja vain elämä

  Rockstopin erikoisjakso 1988 ja Lennonin haastattelu 1965.

  Marraskuussa vuonna 1988 lähetetty Rockstopin erikoisjakso omistettiin kokonaisuudessaan John Lennonille (1940–1980). Artikkelista löytyy myös Lennonin haastattelu vuodelta 1965.

 • Esko Riihelä toimitti liikenteen sujuvaksi

  Liikennevartissa syksyllä 1999 autoja, autoja ja ruuhkia

  Toimittaja Esko Riihelä (1939–2017) tuli katsojille ja kuuntelijoille tutuksi erityisesti liikenneohjelmistaan. Liikennevartissa syksyllä 1990 oli aiheena Suomenkin kaupungeissa yleistyneet liikenneruuhkat.

 • Zarathustralla Terraan ja takaisin – hemmottelupaketti scifi-korville

  Scifi-kuunnelmia tieteiskirjallisuuden harrastajille

  Gaialla vaeltavien valjunkaisten iloksi on radiodraaman arkistoista louhittu esiin Philip K. Dickin, Mark Twainin, Stanislaw Lemin, William Gibsonin ja Arthur C. Clarkin teoksiin pohjautuvia kuunnelmia. Suuntaamme katseen ulkoplaneetoille ja niiden elämään, maapallon tulevaisuuteen ja rinnakkaistodellisuuksiin. "Olen ylpeä kun olen robotti.

 • Kokki Kolmosen lihakirves heilui Riistakakkosessa

  Vuosittainen ohjelma keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin.

  Jaakko "Kokki" Kolmosen isännöimä erikoisohjelma Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin ja niiden esittelyyn. Ohjelmissa kerrottiin Suomen saaliseläimistä ja valistettiin kansaa riistan taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen. Riistakakkosta esitettiin aikoinaan jakso vuodessa, alkusyksyisin TV2:ssa. Nyt Teeman Elävässä arkistossa uusitaan vuosien 1981 ja -82 ohjelmat.

 • Tom Petty ja superbändin synnyttämät anekdootit

  Tom Pettyn haastattelu vuonna 1989 täyttyi tarinoista.

  Yhdysvaltalainen rockmuusikko Tom Petty (1950–2017) teki Heartbreakers-yhtyeensä kanssa läpimurron 1980-luvun taitteessa. Vuosikymmenen lopulla Petty oli myös olennainen osa Travelling Willburys -superyhtyettä, jossa hänen lisäkseen soittivat Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison ja George Harrison. Rockstopin Heli Nevakare oli ryhmineen paikalla Amsterdamin Music & Media -konferenssissa 1989, jossa Petty nauratti toimittajayleisöä tarinoillaan.

 • Groovymeisseli toi televisioon soulia ja klubitunnelmaa

  Groovymeisseli-ohjelmaa tehtiin vuosia -96 ja -97

  "Mitään muuta kuin rhythm and blues -pohjaista groovea sinne ei kelpuutettu." Näin muisteli muusikko ja Groovymeisseli-ohjelman toinen juontaja Sami Saari Elävälle arkistolle syksyllä 2017. Vuosina 1996 ja 1997 esitetty Groovymeisseli-ohjelma toi televisioon suomalaisen rockin ja iskelmän rinnalle soulia, acid jazzia ja afroamerikkalaisia rytmejä.

 • Sielukas Aki Sirkesalo

  Aki Sirkesalon haastatteluita ja musiikkiesityksiä kootusti.

  Suomalaisen softsoulin esitaistelijana tunnetun Aki Sirkesalon (1962–2004) musiikkiura lähti nousukiitoon kahden Emma-palkinnon siivittämänä. Musiikin lisäksi Sirkesalo työllisti itseään toimittajana ja useiden tv-ohjelmien sekä -tapahtumien juontajana. Artikkeliin on koottu Aki Sirkesalon haastatteluita ja musiikkiesityksiä vuosien varrelta.

 • Autopankeista povattiin näppärää ratkaisua pankkiasiointiin

  Suomeen avattiin ensimmäiset autopankit 1960-luvulla.

  Suomeen avattiin ensimmäiset autopankit 1960-luvulla. Uutisfilmeissä esiteltiin autopankin kätevyyttä – asiakas saattoi hurauttaa suoraan tiskille ja hoitaa pankkiasiat nousematta autosta. Parkkipaikan etsimisen vaivakin säästyi.