Hyppää pääsisältöön

Ruotsissa ja Virossa maansuru Estonian vuoksi

Onnettomuuden uhreista valtaosa oli ruotsalaisia. 501 Ruotsin kansalaista sai surmansa Estonian upottua. Viron kansalaisia kuoli 281 henkeä.

Tukholman satamassa oli useita ihmisiä, jotka eivät olleet saaneet tietoa omaistensa kohtalosta. Punaisen Ristin kriisityöntekijät antoivat kriisiapua järkyttyneille ihmisille.

Viron presidentti Lennart Meri puhui heti aamukahdeksalta Viron kansalle. Kyseessä oli Viron rauhanajan vakavin merionnettomuus.

Meri sai tietää onnettomuudesta kello kolme aamulla. Presidentti Martti Ahtisaari oli soittanut Merelle kahdeksalta ja luvannut, että Suomen pelastusviranomaiset tekevät kaikkensa ihmisten pelastamiseksi

Meri halusi kiittää erityisesti suomalaista Ilkka Kärppälää, joka otti vastaan Estonian hätäkutsun.

Teksti: Paavo Rytsä

Lue lisää:

Estonia upposi alle tunnissa ja vei mukanaan yli 800 ihmistä

Autolautta Estonia upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Estonialta lähetettiin noin klo 1.20 ensimmäinen hätäkutsu. Heti hätäsanoman jälkeen Turun meripelastuskeskus aloitti pelastusoperaation. Aluksi oli tarkoitus pelastaa ihmisiä laivasta, mutta laiva upposi alle puolessa tunnissa hätäkutsun jälkeen. Aluksen 989 matkustajasta ja miehistöstä menehtyi 852. Heistä suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia. Menehtyneiden joukossa oli myös suomalaisia.

Kommentit