Hyppää pääsisältöön

Säännöstelyä kesti 15 vuotta

Säännöstely-sanan kuullessaan ihminen tuntee ehkä samoin kuin potilas nähdessään kirurgin veitsen, Usko Santavuori arveli ohjelmassaan vuonna 1954. Tuona syksynä ostokorteista luovuttiin lopullisesti.

Kahvi oli viimeinen elintarvike, joka vapautettiin säännöstelystä. Ainoastaan kestokulutushyödykkeiden tuontirajoitukset ja viinakortti jäivät edelleen voimaan.

Säännöstely astui voimaan talvisodan aattona. Ohjelmassa kuullaan Pekka Tiilikaisen raportti, jossa hän vakuuttaa, ettei "meille miehille kahvin säännöstely ole asia eikä mikään. Mutta miten on naisten laita?" Ompeluseurojen väkeä Tiilikainen kehottaa siirtymään teehen.

Säännöstelty ei koskenut vain elintarvikkeiden saantia vaan myös niiden hintoja. Säännöstely ulottui myös palkkoihin, vuokriin ja valuuttakauppaan. Ulkomaille ei voinut edes matkustaa ilman Suomen pankin leimaa passissa.

Teksti: Jukka Lindfors