Hyppää pääsisältöön

Saarikoski, kommunismi ja "uusi Eurooppa"

"Se, mitä ajatellaan yhteiskunnasta, on ohimenevää - on ajateltava tähtien tasolla." Pentti Saarikosken tv-haastattelun pontimena on Hannu Salaman tuore Saarikoski-kirja.

Pentti Saarikoski (1937 - 1983) kertoo haastattelussa palanneensa viime aikoina nuoruutensa kreikkalaiseen kirjallisuuteen, Platoniin ja Pindarokseen.

Poliittiselta vakaumukseltaan hän on yhä kommunisti, vaikka onkin sen suhteen varuillaan: valtiojohtoinen järjestelmä saattaa johtaa "fasisminluontoisiin ilmiöihin" myös sosialistisissa maissa.

Mies, jonka koko sivistys perustui antiikin ja renessanssin kulttuuriin, piti luontevana tavoitteena blokeista riippumatonta, yhtenäistä "uutta Eurooppaa".

Haastattelu on taltioitu Vanha kellari -ravintolan Karhukabinetissa Helsingissä Hannu Salaman kirjan "Pentti Saarikoski, legenda jo eläessään" julkistamistilaisuudessa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto