Hyppää pääsisältöön

Sadankomitea sissisodassa

Vuonna 1968 pasifistista Suomen Sadankomiteaa repivät linjakiistat siitä, onko aseiden käyttö joissain tilanteissa sittenkin oikeutettua.

Suomen Sadankomitea perustettiin vuonna 1963 englantilaisen rauhanliikkeen esikuvan pohjalta. Järjestö tuki alusta alkaen aseistakieltäytymistä ja pyrki saamaan aikaan siviilipalvelusjärjestelmän, joka ei millään tavoin liittyisi maanpuolustukseen.

Vietnamin sodan ja vapautusliikkeiden nousun myötä alettiin pohtia, onko oikein tukea aseellista taistelua kansallisen vapautuksen puolesta tai epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Sadankomitean perinteisessä itsenäisyyspäivän matineassa 1967 pasifistisen Lapualaisoopperan kirjoittaja Arvo Salo vastasi myönteisesti.

Järjestön seminaarissa kesäkuussa 1968 mm. Kalevi Suomela, Pekka Peltola, Kati Peltola, Risto Hannula ja Kimmo Kevätsalo keskustelevat Sadankomitean viestin perillemenosta, väkivaltaromantiikasta, spontaaneista ja järjestetyistä mielenosoituksista, rauhantutkimuksesta sekä munista ja tomaateista.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto