Hyppää pääsisältöön

Sadankomitea sissisodassa

Vuonna 1968 pasifistista Suomen Sadankomiteaa repivät linjakiistat siitä, onko aseiden käyttö joissain tilanteissa sittenkin oikeutettua.

Suomen Sadankomitea perustettiin vuonna 1963 englantilaisen rauhanliikkeen esikuvan pohjalta. Järjestö tuki alusta alkaen aseistakieltäytymistä ja pyrki saamaan aikaan siviilipalvelusjärjestelmän, joka ei millään tavoin liittyisi maanpuolustukseen.

Vietnamin sodan ja vapautusliikkeiden nousun myötä alettiin pohtia, onko oikein tukea aseellista taistelua kansallisen vapautuksen puolesta tai epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Sadankomitean perinteisessä itsenäisyyspäivän matineassa 1967 pasifistisen Lapualaisoopperan kirjoittaja Arvo Salo vastasi myönteisesti.

Järjestön seminaarissa kesäkuussa 1968 mm. Kalevi Suomela, Pekka Peltola, Kati Peltola, Risto Hannula ja Kimmo Kevätsalo keskustelevat Sadankomitean viestin perillemenosta, väkivaltaromantiikasta, spontaaneista ja järjestetyistä mielenosoituksista, rauhantutkimuksesta sekä munista ja tomaateista.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto