Hyppää pääsisältöön

Sarjafilmitkö aikamme kansanrunoutta

Viihdesarjojen pohdinta jatkui 1980-luvullakin. Max Randin ohjelmassa television sarjafilmejä verrataan runonlaulajien tuotteisiin: Fonzie rinnastuu Kullervoon ja Dallasin klaani Pohjan akan hoviin.

Max Rand selostaa ohjelmassaan brittiläisen Martin Esslinin näkemyksiä. Teatterimies kysyy, pitäisikö sarjafilmejä käsitellä taideteoksina vai kansakunnan kollektiivisen piilotajunnan tuotteina. Ja voisiko sankarilaulujen sepittäjät runonlaulajat rinnastaa rahanahneisiin tv-tuottajiin?

Myös muinaiset runoniekat keksivät suosikkisankareilleen uusia seikkailuita käyttäen hyväkseen kaavamaisia aineksia, toistuvia juonikuvia ja arkkivihollisia. He toimivat "kaupallisista" lähtökohdista - tyydyttääkseen yleisönsä ja ylhäisten suosijoidensa toiveita.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto