Hyppää pääsisältöön

Sävelradio mullisti kertaheitolla Ylen iskelmätarjonnan 1963

Yleisradiossa tapahtui vuonna 1963 ennennäkemättömän vauhdikas uudistus, kun Sävelradio aloitti iskelmien soittamisen. Muutamassa viikossa maasta polkaistu toimitus alkoi soittaa kevyttä musiikkia peräti kuusi tuntia päivässä.

Yleisradio koki ensimmäisinä vuosikymmeninään tehtäväkseen kansansivistystyön, johon kevyt musiikki ei kovin hyvin soveltunut. 1930-luvun puolivälissä aloittanut Lauantain toivotut levyt oli ensimmäinen ohjelma, jossa iskelmien ystävien maku noteerattiin edes rajoitetussa määrin.

Sotien jälkeen radio levisi lähes joka kotiin, ja sen painoarvo joukkoviestimenä kasvoi huimasti. Lähetysajat olivat kuitenkin yhä varsin rajalliset. Äänilevymusiikille ei jäänyt paljon aikaa, eikä sitä edelleenkään pidetty kovin arvokkaana.

Lauantain toivotut säilyi iskelmän tärkeimpänä henkireikänä. Monet reippaat rallit olivat tosin siinäkin boikotissa esittäjiensä "epäpuhtaan" laulutavan johdosta. Kuulijoiden sitkeiden vaatimusten johdosta uudessa ULA-verkossa aloitettiin vihdoin varovasti kevyen musiikin äänilevyjen iltapäiväsoitto 1950-luvun lopulla.

Perusteellisempi muutos koettiin kuitenkin vasta keväällä 1963 pystyyn pannun Sävelradion myötä. Sen synnyn taustalla oli ruotsalainen "merirosvoradio" Nord, jonka ohjelma koostui kevyestä musiikista ja mainoksista. Radio Nord julistettiin laittomaksi, mutta aseman suuri suosio osoitti yleisradioyhtiöille, että populaarimusiikin osuutta ohjelmatarjonnasta oli pakko lisätä.

Sävelradio toteutettiin vauhdikkaammin kuin kenties mikään Yleisradion uudistus, Pekka Gronow arvelee. Päätös uudesta ohjelmapaikasta tehtiin maaliskuun lopussa Sävelradion tulevan päällikön ollessa vielä lomalla. Tämä sai asiasta tiedon lehdistä.

Sävelradio aloitti neljä viikkoa myöhemmin 2.5.1963. Alkuun ohjelmaa lähetettiin ennenkuulumattomat kuusi tuntia päivässä, mutta kesällä lähetysaikaa kasvatettiin kahdella tunnilla ja syksyllä jälleen kolmella.

Sävelradio nopeutti rockpohjaisen nuorisomusiikin leviämistä Suomeen. Sen toimittajat olivat tanssimusiikin harrastajia tai nuorempia popmusiikin puremia intoilijoita, ja amerikkalaistyyppinen pop- ja jazzvaikutteinen musiikki saikin ohjelmistossa keskeisen sijan. Kotimainen levytuotanto oli vielä vähäistä, ja radio tarvitsi nyt tuhansia tunteja musiikkia.

Pekka Gronow selostaa ohjelmassaan Ylesradion suhdetta populaarimusiikkiin viiden vuosikymmenen ajalta. Haastateltavina ovat radion entinen musiikkipäällikkö Kai Maasalo ja Sävelradion ensimmäinen päällikkö Erkki Melakoski.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

 • Suomalaisen miehen kärsimyksen tulkitsija, baritoni Jorma Hynninen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

  Huhtikuun 3. päivänä syntynyt baritoni Jorma Hynninen (s. 1941) on tehnyt tiukan ja tinkimättömän urakan perisuomalaisten miesten oopperarooleissa. Hynninen on ollut mm. Leevi Madetojan Pohjalaisten Jussi, Aarre Merikannon Juha, Aulis Sallisen Punaisen viivan Topi ja Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi. Uuden vaimonsa Hynninen hurmasi kuitenkin Mozartin Figaron häiden kreivinä.

 • Kummelin krapulamiesten ahavoituneet päät

  Puoliajalla kapakkaan ja tappiin asti.

  Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.