Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Rosa Liksom haluaa olla sekatyöläinen

Kulttuuriruutu haastatteli vuonna 1987 kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksomia. Keskustelun aiheena olivat muun muassa kirjailijan mahdolliset esikuvat ja kirjailijan ammatti-identiteetti.

Kirjailija Rosa Liksom tunnetaan myös kuvataiteilijana, jonka maalasi niin tauluja kuin piirsi sarjakuvia. Hän itse ei halua tulla määritellyksi kummankaan kautta vaan toteaa, että "sekatyöläinen" kuvaa häntä parhaiten. Hän kun tekee paljon muutakin. Hänelle on tärkeää, ettei hänen elämänsä muuttuisi siitä, että hän kirjoittaa kirjoja.

Häntä on usein verrattu toiseen pohjoisen kuvaajaan Timo K. Mukkaan. Liksom ei halua, että häntä verrataan Mukkaan, vaikka hänen tuotantoaan arvostaakin.

Ylitorniossa syntynyt Rosa Liksom (s. 1958) tuli 1980-luvun puolivälissä julkisuuteen novellikokoelmilla "Tyhjän tien paratiisit" ja "Unohdettu vartti". Jälkimmäinen oli vuonna 1987 ehdolla ensimmäistä Runeberg-kirjallisuuspalkintoa jaettaessa. Kirjan aiheena olivat "Pohjois-Suomen köyhät kulmakunnat ja irrallisten kaupunkilaisnuorten kohtalot Suomessa ja Suomen ulkopuolella", kuten professori Yrjö Varpio sen ohjelmassa esittelee.

Itse Runebergilla ei ollut Liksomille mitään erityistä merkitystä. Kansallisrunoilijan mukaan mukaan nimetyn palkinnon sai vuonna 1987 runoilija Kari Aronpuro. Valtion kirjallisuuspalkinto sen sijaan myönnettiin Liksomille samana vuonna.