Hyppää pääsisältöön

Sibelius johtaa Andante festivonsa

Esiintymisensä kapellimestarina jo vuonna 1926 lopettanut Jean Sibelius saatiin houkuteltua johtajankorokkeelle, kun Yleisradio lähetti tervehdyksen New Yorkiin siellä avattavan maailmannäyttelyn kunniaksi.

Tietolaatikko

Jean Sibelius 1865–1957
Sibelius johti itse kaikkien sinfonioittensa kantaesitykset
Andante festivo (tässä versio jousiorkesterille ja patarummuille ad.lib. 1938) on sävelletty alun perin jousikvartetille (1922)

Uudenvuodenpäivän iltana 1939 Suomesta New Yorkiin lähetetty suora radiotervehdys amerikkalaisille kesti puoli tuntia. Puhujina olivat tasavallan presidentti Kyösti Kallio ja ulkoministeri Eljas Erkko, ja musiikista vastasivat vahvistettu Radio-orkesteri ja Finlandia-kuoro.

73-vuotias Jean Sibelius saatiin johtamaan oma Andante festivonsa, mutta tilaisuuden päättäneen Finlandian johti ylikapellimestari Toivo Haapanen.

Lähetys Helsingin konservatorion (nyk. Sibelius-Akatemia) salissa tallennettiin radion omille äänilevyille. Andante festivon esitys jäi ainoaksi dokumentiksi Sibeliuksesta johtamassa orkesteria.

Jean Sibelius: Andante festivo (1922)
Radio-orkesteri, joht. Jean Sibelius
Nauhoitettu Helsingin konservatorion salissa 1.1.1939.
Ennen musiikkiesitystä Lauri Miettisen kuulutus.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto