Hyppää pääsisältöön

Sidotut jalat muuttuivat Kiinassa muinaismuistoiksi

Kiinalainen perinne vaati, etteivät naisen jalkaterät saaneet olla 12 senttimetriä pidemmät - muuten hän ei kelvannut morsiameksi. Kommunistivalta lopetti tuhatvuotisen tuskallisen perinteen.

Tietolaatikko

Yleisradion selostaja Unto Miettinen teki 1950- ja 60-luvuilla useita laajoja reportaasisarjoja sosialistisista maista. Ohjelmat Neuvostoliiton suomensukuisista kansoista toivat hänelle professorin arvonimen v. 1977.

Vuosina 1950-51 toimittaja Unto Miettinen kiersi Mongoliaa ja Kiinaa, jossa hän keskusteli myös naisten aseman muutoksesta niin valtiojohdon puolisoiden kuin kadulla kohtaamiensa ihmisten kera.

Ellei Kiinan kommunistihallinnossa voi nähdä muuta positiivista, ainakin se lopetti tyttöjen jalkojen sitomisen, jota oli tehottomasti yritetty kitkeä jo keisarivallan kukistuttua.

Kun tyttö täytti seitsemän, hänen varpaansa taivutettiin jalkapöydän alle ja sidottiin siihen asentoon vuosikymmeniksi. Jos tyttö irrotti siteet salaa öisin, vanhemmat saattoivat jopa ommella varpaat kiinni jalkapohjaan. Ennen pitkää sidotut varpaat joka tapauksessa murtuivat, ja lopputulos oli sama.

Teksti: Jukka Lindfors