Hyppää pääsisältöön

Sidotut jalat muuttuivat Kiinassa muinaismuistoiksi

Kiinalainen perinne vaati, etteivät naisen jalkaterät saaneet olla 12 senttimetriä pidemmät - muuten hän ei kelvannut morsiameksi. Kommunistivalta lopetti tuhatvuotisen tuskallisen perinteen.

Tietolaatikko

Yleisradion selostaja Unto Miettinen teki 1950- ja 60-luvuilla useita laajoja reportaasisarjoja sosialistisista maista. Ohjelmat Neuvostoliiton suomensukuisista kansoista toivat hänelle professorin arvonimen v. 1977.

Vuosina 1950-51 toimittaja Unto Miettinen kiersi Mongoliaa ja Kiinaa, jossa hän keskusteli myös naisten aseman muutoksesta niin valtiojohdon puolisoiden kuin kadulla kohtaamiensa ihmisten kera.

Ellei Kiinan kommunistihallinnossa voi nähdä muuta positiivista, ainakin se lopetti tyttöjen jalkojen sitomisen, jota oli tehottomasti yritetty kitkeä jo keisarivallan kukistuttua.

Kun tyttö täytti seitsemän, hänen varpaansa taivutettiin jalkapöydän alle ja sidottiin siihen asentoon vuosikymmeniksi. Jos tyttö irrotti siteet salaa öisin, vanhemmat saattoivat jopa ommella varpaat kiinni jalkapohjaan. Ennen pitkää sidotut varpaat joka tapauksessa murtuivat, ja lopputulos oli sama.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto