Hyppää pääsisältöön

Sirkka Salonen, Miss Suomi 1938

Sirkka Salonen, Peräseinäjoen tyttö, näyttti maailmalle, että suomalaiset eivät ole "vinosilmäisiä mongoleja" vaan "rodullisesti puhtaita".

Sirkka Salonen valittiin Golf-Casinolla vuoden 1938 Miss Suomeksi, vaikka voittonauhassa lukeekin Suomen neito. Virallinen Suomen Neito -kilpailu alkoi vasta vuonna 1952.

Salonen valittiin myös samana vuonna Miss Euroopaksi Kööpenhaminassa.

Euroopassa leviävän rotuopin aatteet heijastuivat myös kauneuskilpailuihin. Elokuvan selostaja kertoo missikilpailuista: "...niillä on erikoisesti suomalaisen kansanrodun todistajana suuri kansainvälinen merkityksensä."

Ylevistä sanoista huolimatta Salonen erotettiin kauneuskilpailujen takia Heinolan opettajaseminaarista. Sirkka Salonen sai myöhemmin elokuvaosan Teuvo Tulion elokuvassa Unelma karjamajalla.

Heinolan seminaarin päätöstä reposteltiin myös radio-ohjelmassa, joka tehtiin Salosen palatessa Kööpenhaminasta. Seminaari oli Alexis af Enehjelmin mukaan joutunut "pilkan ja yleisen suuttumuksen kohteeksi".

Salonen itse kertoo matkallaan noudattaneensa isänsä neuvoja. Tämä oli kehottanut tytärtään "pestyin naamoin näyttämään maailmalle, etteivät suomalaiset vinosilmäisiä mongoleja ole". Salonen toivoi pääsevänsä jatkamaan opintojaan ja valmistuvansa vielä kerran opettajaksi.

Teksti: Seija De Rybel & Jukka Lindfors

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto