Hyppää pääsisältöön

Snellmanille yksilö oli olemassa kansakuntaa varten

J. V. Snellmanin ajatus kansakunnan muodostamasta kokonaisuudesta on toistuvasti valjastettu nationalismin palvelukseen, tohtori Johannes Salminen sanoo. Yksimielisyyttä korostanut 1930-luku olikin ehkä snellmanilaisuuden luvattu vuosikymmen.

Snellmanin kuoleman 100-vuotispäivän aikoihin tehdyssä haastattelussa Salminen asettaa vastakkain Snellmanin hegeliläisen valtioajattelun ja yksilönvapautta puoltavan liberalismin.

Snellman halveksi yksilöllistä onnentavoittelua, eikä valtion tehtävänä hänestä ollut sellaisen onnen turvaaminen, Salminen toteaa. Kansakunta ja valtio eivät olleet olemassa yksilöä varten, vaan päinvastoin. Tällaisella ajattelulla voi olla ikäviäkin seurauksia, hän sanoo.

Snellman innoitti pitkään pelkästään porvarillisia ajatussuuntia, mutta 1940-luvulla marxilainen kulttuurikriitikko Raoul Palmgren todisti hänet myös vasemmiston hengenheimolaiseksi. Yksilön uhrautuminen kokonaisuuden hyväksi on myös vasemmalla ollut mielekkääksi koettu asetelma.

1980-luvulla Snellmanin kansakuntaa korostava ajattelutapa oli Salmisesta muuttunut ongelmalliseksi. Maailmantilanteessa, jossa globaalit ongelmat tunkeutuivat yhä lähemmäksi jokaista, sen hyödyllisyys oli kyseenalainen.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto