Hyppää pääsisältöön

Sotaa Afrikassa ja Balkanilla 1940

Loppusyksystä 1940 Saksa suunnitteli hyökkäystä Neuvostoliittoon. Balkanilla käytiin monikansallista sotaa. Seuraavana keväänä maailmansodan päänäyttämö siirtyi Afrikkaan.

Joulukuussa 1940 sai nimensä operaatio Barbarossa eli Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon. Sotaa käytiin jo Pohjois-Afrikassa Egyptissä olevia englantilaisia joukkoja vastaan. USA:n ja Japanin välit kiristyivät. Italia oli hyökännyt Kreikkaan, mutta kreikkalaiset olivat tunkeneet heidät Albaniaan, jolloin Mussolini pyysi apua Saksalta.

Tammikuussa 1941 suursotaa oli käyty 16 kuukautta ja oli selvää, että se tulisi jatkumaan pitkään. Saksa ja Italia eivät olleet päässeet tavoitteisiinsa kädenkäänteessä, kuten olivat kuvitelleet. Italian sota meni onnettomasti.

Saksa valmisteli hyökkäystä Venäjälle, mutta esitti propagandassaan maiden suhteet mitä lämminhenkisimpinä. Saksa ja Neuvostoliitto tekivät kauppasopimuksen. Ei-neuvostomielisiä kansalaisia alettiin rekisteröidä Baltiassa. Japanilaiset perehtyivät Pearl Harborin amerikkalaisen laivastotukikohdan pienoismalliin. USA:n Japanin lähettiläs raportoi japanilaisten suunnitelmasta hyökätä Pearl Harbourin laivastotukikohtaan, mutta kotimaassa ei häntä uskottu.

Helmikuussa 1941 suursota oli muuttunut totaaliseksi sodankäynniksi, jossa siviilejä ei säästetty. Pääsotanäyttämönä oli Afrikka, jossa Italia kärsi mittavia tappioita. Luftwaffe teki ensimmäiset iskunsa Afrikkaan.

Hitler ilmoitti Göringille päättäneensä myös itään suuntautuvasta sotaretkestä, jota valmisteltiin hankkimalla jalansijaa Itä-Euroopasta. USA:n edustajainhuone hyväksyi lain sotalainasta liittoutuneille.

Teksti: Jukka Lindfors