Hyppää pääsisältöön

Sotavuosien Paasikivi

J. K. Paasikivi tuli laajalti tunnetuksi vasta vuonna 1939 Suomen ja Neuvostoliiton alueneuvotteluissa, joissa hän edusti selkeästi myöntyväisempää linjaa kuin esimerkiksi ulkoministeri Eljas Erkko. Mutta miten Paasikivi sotavuosina toimi ja mitä hän ajatteli?

Talvisodan aikaisessa hallituksessa Paasikivi oli mukana salkuttomana ministerinä toimien Risto Rytin ja Väinö Tannerin neuvonantajana. Välirauhan tultua Paasikivi nimitettiin Suomen lähettilääksi Moskovaan.

Jatkosodan aikana hän oli ”poliittisen sisärenkaan ulkojäsen”, joka piti yhteyttä myös rauhanoppositioon. Kaikkia ei miellyttänyt, että Paasikivi muutteli mielipiteitään, mutta hänestä itsestään järkevintä oli juuri sovittaa näkemyksensä uusien olosuhteiden mukaan.

Paasikiven sotavuosista kertoo oheisessa ohjelmassa hänen elämäkerturinsa Tuomo Polvinen. Jorma Kallenaution ohjelma on vuodelta 1995.