Hyppää pääsisältöön

Ståhlbergin hautajaiset

Vanhuutensa päivinä K. J. Ståhlberg (1865–1952) oli arvostettu “vanhempi valtiomies”, jonka neuvoja hänen seuraajansa kuuntelivat. Erityisen läheisen suhteet Ståhlbergillä oli J. K. Paasikiveen, joka turvautui edeltäjänsä asiantuntemukseen mm. YYA-sopimusta laadittaessa.

Vanhuutensa päiviä K. J. Ståhlberg vietti Esterinsä kanssa Helsingin Kulosaaressa.

Ensimmäisen avioliittonsa Kaarlo Juho oli solminut serkkunsa Hedvig Wåhlbergin kanssa. Avioliitto oli ilmeisen onnellinen ja siitä syntyi viisi lasta: Kaarlo, Aino, Aune, Juho ja Kyllikki.

Kun K. J. Ståhlbergistä tuli tasavallan presidentinlinnan isäntä 54-vuotiaana, hän oli lasten mukaan avuton “kaikissa käytännön töissä”. Ainoa käytännön asia, josta Juho kunnialla selviytyi, oli irronneitten nappien ompelu.

Juho oli itsekin sitä mieltä, että ehkä tasavallan päämies tarvitsisi linnaan emännän. Niinpä hän lähetti kosintakirjeen Maissi Erkon siskolle. Maissi oli Helsingin Sanomien päätoimittajan Eero Erkon puoliso ja Ståhlbergien hyvä perhetuttu ja aatetoveri. Mutta kuinka ollakaan - presidentti sai rukkaset.

Tämän jälkeen K. J. alkoi katsastella entistä lämpimämmin leskirouva Ester Elfingiä, joka oli nuoruuden tuttu Oulusta. Hänet K. J. vei vihille lasten epäilyistä ja vastustuksesta huolimatta.

Häämatka tehtiin Karjalaan. “Pappulin” uutta avioliittoa lapset eivät tahtoneet millään hyväksyä. Presidentin Kaarlo-poika luonnehti, että Ester on taitelijaluonteena “teennäisen lyyrillinen” ja “eksoteerattu”, joten hänen on vaikea sopeutua perheen elämään.

>Kaarlo Juhon toinenkin avioliitto oli kuitenkin onnellinen. Eläväinen ja iloinen Ester antoi vastapainoa vakavahenkiselle miehelleen ja jaksoi kuunnella Kaarlo Juhon valtiollisia pohdintoja omien kirjallisten harrastustensa ja vilkkaan seurapiirielämänsä ohessa.

K. J. Ståhlberg kuoli 22.9.1952. Oheinen filmi on hänen valtiollisista hautajaisistaan.

Lue lisää:

Kari Toivonen lukee uutisen Kekkosen kuolemasta (1986).

Kekkosen kuolinuutinen ja hautajaiset

Presidentti Urho Kekkonen kuoli elokuun viimeisenä päivänä 1986. Hän nukkui pois kotonaan Tamminiemessä. Valtiolliset hautajaiset järjestettiin viikkoa myöhemmin.

Lue lisää:

Mannerheimin hautajaissaattue (1951).

Marsalkka Mannerheimin hautajaiset

Suomeen kiiri vuoden 1951 alussa suruviesti Sveitsistä. Suomen marsalkka Gustaf Mannerheim oli kuollut 28.1.1951.

Lue lisää:

Kyösti Kallion hautajaiset.

Kyösti Kallio kuolee, presidentiksi Risto Ryti

Sotavuosien ahdistaviin tunnelmiin toivat lisää dramatiikkaa presidentti Kyösti Kallion sairastelu, ero presidentin tehtävistä ja dramaattinen kuolema adjutantin käsivarsille Helsingin rautatieasemalla torstai-iltana 19.12.1940.

Lue lisää:

Risto Rytin hautajaiset (1956).

Risto Rytin hautajaiset

Tasavallan viidennen presidentin Risto Rytin (1889–1956) hautajaisista muodostui harras kansallinen surujuhla. Sen myötä suomalaiset saivat tilaisuuden osoittaa kunnioitustaan monen mielestä aiheetta sotasyyllisyystuomion kärsineelle Rytille.

Lue lisää:

Presidentti Paasikiven hautajaiset (1956).

Juho Kusti Paasikiven hautajaiset

Joulukuun 14:ntenä vuonna 1956 kuolleen tasavallan seitsemännen presidentin Juho Kusti Paasikiven hautajaiset pidettiin joulunaatonaattona pakkassäässä. Pidetty presidentti oli luovuttanut tehtävänsä eteenpäin Urho Kaleva Kekkoselle vain yhdeksän kuukautta ennen kuolemaansa.

Lue lisää:

Leo Mechelinin hautajaiset

Leo Mechelinin hautajaiset

Alkuvuodesta 1914 Suomessa vietettiin surujuhlaa, kun senaattori Leo Mechelin haudattiin Helsingissä monin kunnianosoituksin.

Lue lisää:

Jean Sibeliuksen arkku kannetaan ulos Helsingin tuomiokirkosta (1957).

Jean Sibeliuksen hautajaiset

Kansallissäveltäjä Jean Sibelius kuoli kotonaan Ainolassa 20. syyskuuta 1957. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.

Lue lisää:

Saattue Väinö Tannerin hautajaisissa

Väinö Tannerin hautajaiset

Tohtori Väinö Tanner kuoli 85-vuotiaana huhtikuun 19. päivänä vuonna 1966. Lyhytfilmissä näemme otteita Helsingin Vanhassa kirkossa pidetystä siunaustilaisuudesta ja Tannerin viimeisestä matkasta kohti Hietaniemen hautausmaata koleana ja pilvisenä huhtikuun päivänä.

Lue lisää:

Marjukka Havumäki kertoo uutisen Kalevi Sorsan kuolemasta (2004).

Kalevi Sorsan kuolinuutinen ja hautajaiset

Kalevi Sorsa menehtyi tammikuun 16. päivänä 2004 sairastettuaan pitkään syöpää.

Lue lisää:

Kukkia arkun päällä valtioneuvos Harri Holkerin siunaustilaisuudessa 2011

Harri Holkerin hautajaiset

Valtioneuvos Harri Holkeri kuoli 7. elokuuta 2011 pitkäaikaisen sairauden murtamana. Valtiolliset hautajaiset järjestettiin 27. elokuuta Helsingin tuomiokirkossa.

Lue lisää:

Adolf Ehrnroothin arkku Helsingin tuomiokirkossa (2004).

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin hautajaiset

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth kuoli helmikuun 26. päivänä 2004. Kenraalin hautajaiset järjestettiin reilun kahden viikon päästä kuolemasta.

Kommentit