Hyppää pääsisältöön

Stalinin rauhanpalkinto suomalaisprofessori Iversenille

Neuvostoliitto myönsi matemaatikko Felix Iversenille vuonna 1954 Stalinin rauhanpalkinnon hänen työstään neuvostomielisessä Maailman rauhanneuvostossa. Suomalaisessa rauhanliikkeessä kunnianosoitus herätti ristiriitaisia tunteita.

Felix Iversen osallistui 1920-luvulta alkaen aktiivisesti rauhantoimintaan. Hän toimi Suomen Rauhanliiton puheenjohtajana vuosikymmenien ajan, ja hänet valittiin YK-yhdistysten maailmanliiton varapuheenjohtajaksi vuonna 1951.

Vaikka Iversen pysytteli poliittisten ryhmittymien ulkopuolella, hän suhtautui kuitenkin avoimesti yhteistyöhön muiden rauhanliikkeiden kanssa. Maailman rauhanneuvoston jäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 1950.

Stalinin rauhanpalkintoon kuului kultamitali, kunniakirja ja 100 000 ruplaa. Rahat Iversen aikoi käyttää rauhaa edistävään toimintaan Suomessa.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto