Hyppää pääsisältöön

Stalinin rauhanpalkinto suomalaisprofessori Iversenille

Neuvostoliitto myönsi matemaatikko Felix Iversenille vuonna 1954 Stalinin rauhanpalkinnon hänen työstään neuvostomielisessä Maailman rauhanneuvostossa. Suomalaisessa rauhanliikkeessä kunnianosoitus herätti ristiriitaisia tunteita.

Felix Iversen osallistui 1920-luvulta alkaen aktiivisesti rauhantoimintaan. Hän toimi Suomen Rauhanliiton puheenjohtajana vuosikymmenien ajan, ja hänet valittiin YK-yhdistysten maailmanliiton varapuheenjohtajaksi vuonna 1951.

Vaikka Iversen pysytteli poliittisten ryhmittymien ulkopuolella, hän suhtautui kuitenkin avoimesti yhteistyöhön muiden rauhanliikkeiden kanssa. Maailman rauhanneuvoston jäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 1950.

Stalinin rauhanpalkintoon kuului kultamitali, kunniakirja ja 100 000 ruplaa. Rahat Iversen aikoi käyttää rauhaa edistävään toimintaan Suomessa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto