Hyppää pääsisältöön

Sten Suvio ja Michael Murach kamppailevat nyrkkeilyn olympiakullasta 1936

Sten Suvio toi nyrkkeilyn ensimmäisen olympiavoiton Suomeen vuonna 1936. Ampiaiskehän lailla kuhisevassa hallissa käyty ottelu oli raskas ja raivoisa, toteaa selostaja.

Berliini, Deutschlandhalle 15.8.1936: Saksan Michael Murach ja Suomen Sten Suvio kamppailevat olympiakullasta nyrkkeilyn välisarjan (66,6 kg) loppuottelussa.

Saksalainen menee ottelun alussa pistejohtoon. Ottelun toisessa erässä Suvio saa kuitenkin oikean koukkunsa suoraan Murachin leukaan. Iskussa on ruutia ja Murach menettää henkisen yliotteensa.

Kolmannessa erässä Suvio kääntää ottelun lopullisesti voitokseen. Hänestä tulee ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn olympiavoittaja.

Suvion tukimiehet hymyilevät ottelun jälkeen kuin "pikkupoika ripille päästyään".

Tietolaatikko

Berliinin olympiakisojen nyrkkeilyjen välisarjaan (66,6 kg) osallistui 25 kilpailijaa. Loppuotteluun selvisivät Saksan Michael Murach ja Suomen Sten Suvio. Kultamitalikamppailu käytiin myöhään illalla 15.8.1936 mahtavassa Deutschlandhallessa. Tunnelma hallissa oli korkealla jo ennen ottelun alkua. Olihan paikalla 20.000 kansallissosialistisen hengen innoittamaa saksalaista, jotka hetkeä aikaisemmin olivat saaneet todistaa, kuinka Willy Kaiser oli hankkinut isäntämaalle alimman sarjan kultamitalin.
Michael Murach aloittikin ottelun väkevällä painostuksella. Hän ajoi edellään tuolloin vielä melko tuntematonta suomalaisnyrkkeilijää. Näin Murach voitti selvästi ottelun ensimmäisen erän. Hän ei kuitenkaan tuntenut Suvion taktisia kykyjä.
Toisessa erässä Suvio täräytti voimakkaan oikean koukun Murachin leukaperiin. Murach menetti hetkiseksi tasapainonsa ja samalla henkisen yliotteensa Suviosta. Toisen erän lopussa Suvion onnistui antamaan oikean iskusarjan Murachille. Pistetilanne tasaantui ja ottelua radiossa selostanut Martti Jukola lisäsi suomalaisten kuuntelijoiden innostusta.
Kolmannessa ja ratkaisevassa erässä Suvio hallitsi ottelua, koska Murachin kunto alkoi pettää. Ottelun päätyttyä tuomarit olivat yksimielisiä - ottelun voittaja oli Suomen Sten Suvio. Samalla Suomi sai olympiahistoriansa ensimmäisen nyrkkeilyn kultamitalistin. (LV)
Sten Suvio (alkuaan Suchschin) syntyi Haminassa 25.11.1911. Sten Suvio innostui nyrkkeilyyn Viipurin voimailijoiden painisalilla 1920-luvun lopulla. Hänet valittiin ensimmäisen kerran Suomen maaotteluedustajaksi 1931. Nuorukainen tyrmäsi Ruotsin Per "Pelle" Edlundin Helsingin kaartin maneesissa 15.2.1931. Vuoden 1932 jälkeen Suvio ei hävinnyt urallaan Suomessa yhdellekään suomalaiselle tai ulkomaiselle nyrkkeilijälle.
Berliinin kisojen jälkeen Suvio siirtyi ammattilaiseksi. Uusi ura tosin alkoi heti tappiolla vuoden 1934 Euroopan amatöörien mestaria Dan McCleavea vastaan. 13-vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan Suviolle kertyi 35 voittoa, kolme ratkaisematonta ja yhdeksän tappiota. Suvion kovaa kuntoa osoittaa se, ettei häntä tyrmätty kertaakaan koko pitkän uran aikana.
Sotavuodet vaikuttivat myös merkittävästi Suvion uraan. Hän haavoittui 28.9.1941 Petroskoin porteilla. Vaikka kranaatti vaurioitti tuolloin pahasti Suvion oikeaa kättä, hän palasi jo reilun vuoden kuluttua kehään. Suvio voitti marraskuussa 1942 saksalaisen Hans Heuserin. Tosin jatkossa "Stepan" oikea käsi jouduttiin sitomaan ja pehmustamaan iskuja kestäväksi. Näin hän kuitenkin pystyi ottelemaan aina vuoteen 1949 saakka. Tätä taustaa vastaan Suvion nyrkkeilijän ura on todella saavutus vailla vertaa. Ammattilaisuransa jälkeen "Stepa" Suvio toimi nyrkkeilyvalmentajana Suomessa ja Turkissa. Hän kuoli Helsingissä 19.10.1988. (LV)

Lue lisää:

Sten Suvion haastattelu

Nyrkkeilyn olympiavoittaja riisui Berliinin kisojen jälkeen paitansa ja aloitti ammattilaisuran. Pekka Tiilikainen tapasi vanhan kehäketun Tokion olympialaisten alla.