Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset avustivat unkarilaisia 1956

Suomessa seurattiin tarkasti Unkarin kansannousun tapahtumia syystalvella 1956. Veljeskansan kohtalo tuntui tutulta, sillä sota oli Suomessakin tuoreessa muistissa.

Suomen Punainen Risti lähetti Itävallan pakolaisleireille avustuspaketteja vielä joulun allakin. Niissä oli mukana ruokaa, lääkkeitä sekä leluja.

Suomalaiset elokuvatähdet järjestivät Helsingin Bio Rexissä syksyllä tempauksen unkarilaisten avustamiseksi. Mukana olivat mm. Ansa Ikonen ja Tauno Palo.

Myös koulujen kuusijuhlissa ympäri Suomen muistettiin jouluna 1956 unkarilaislasten kohtaloa ja rukoiltiin rauhan puolesta.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto