Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset emigrantit Neuvostoliitossa

Vuoden 1918 kansalaissodan jälkeen Suomesta oli paennut Neuvosto-Venäjälle kymmenisen tuhatta punaista. 1930-luvun pulan aikana emigranttien määrä kasvoi 12 000—15 000 hengellä.

Sosialismin rakennustyö houkutteli Neuvostoliittoon myös 4 500 — 6 000 amerikansuomalaista. Kaiken kaikkiaan sotienvälisenä aikana Neuvostoliitossa asui arviolta 25 000 — 30 000 suomalaisemigranttia, jotka olivat sijoittuneet ennen muuta Karjalaan ja Pietarin alueelle.

Suomen kommunistisen puolueen tuolloisen pääsihteerin Arvo Tuomisen mukaan he toimivat samoin kuin Pohjois-Amerikassakin: ”kiehuivat omissa liemissään” eli seurustelivat mieluiten keskinäisessä piirissään, mikä Stalinin terrorin koventuessa oli omiaan siivittämään syytöksiä nationalismista.

Muiden bolshevikkien tavoin suomalaisemigrantit odottelivat imperialististen valtojen tulevaa välienselvittelyä, maailmansotaa, jossa nämä uuvuttaisivat toisensa jättäen näyttämön sosialismille.