Hyppää pääsisältöön

Suomalaisia eteläisimmässä Afrikassa

Martti Silvennoisen ohjelma Etelä-Afrikasta on vuodelta 1959. Pääosissa ovat näissä "merkillisissä" olosuhteissa elävät maanmiehemme, malariantorjuja Osmo Juntunen ja perheenemäntä Aino Saarinen.

Kun Martti Silvennoinen teki selostusmatkansa, Euroopassa vallitsi vielä käsitys, ettei maanosassa ennen siirtomaavaltaa ollut mitään yhteiskunnallisesti tai sivistyksellisesti merkittävää.

Myöskään apartheid ei ollut Suomessa noussut vielä yleiseksi puheenaiheeksi. Silvennoisen mielenkiintoinen ajankuva sivuaa silti väistämättä myös rotukysymystä.

Ohjelman pääosissa vuonna 1959 ovat Osmo Juntunen ja Aino Saarinen. Juntunen oli tuolloin toiminut jo seitsemän vuoden ajan malariantorjujana Etelä-Afrikassa. Rouva Saarinen oli asunut vuoden ajan Kapkaupungissa puolisonsa Timon kanssa.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto