Hyppää pääsisältöön

Suomalaisia kuvanveistäjiä

Eino Räsänen, Mauno Oittinen, Essi Renvall ja Kalervo Kallio ravitsevat veistoksillaan sotaa käyvän kansan loppumatonta kauneuden nälkää.

"Suomalaisille on kauneudenpalvonta sodankin aikana välttämättömyys", todetaan tässä vuonna 1944 valmistuneessa elokuvassa. Milloin taiteilijaa ei tarvita puolustamaan isänmaata ase kourassa, hän antaa panoksensa kansakunnalle taiteen tenhokeinoilla.

Rintamalta lomalla oleva reliefi- ja monumentaaliveistäjä Eino Räsänen (1902–70) työskentelee Lallukan taiteilijakodissa. Työn alla olevien veistosten ohella nähtävillä on myös Mikkelin "Nuijamies" -patsaan korkokuva.

Mauno Oittinen (1896–1970) veistää Lallukassa "Kevät" -nimistä patsasta. Nähtävillä ovat myös mm. Martti Merenmaan, piispa Eino Sormusen ja Sibeliuksen muotokuvat sekä Lönnrotin patsaan pienoisluonnos.

Lasten ja julkisuuden henkilöiden muotokuvista tunnettu Essi Renvall (1911–79) veistää "Tytön päätä" ja "Nuoren naisen päätä". Hänen töistään nähdään myös mm. Helvi Hämäläisen ja Olli Olkkosen muotokuvat sekä Kulosaaren Hautakappelin "Kristus ristillä". Renvall on filmin mukaan "toteuttanut laajaa väestöpoliittista ohjelmaa" neljän lapsen äitinä.

Nuoremman polven kuvanveistäjä Kalervo Kallio (1909–69) veistää Risto Rytin, Johannes Linnankosken, Kaisa Kallion ja Esko Hakkilan muotokuvia sekä Yrjö Kilpisen mammuttimaista punagraniittipäätä. Hänen lukuisiin poliitikko- ja taiteilijakuviinsa kuuluva myös mm. Kyösti Kallion ja Leevi Madetojan muotokuvat.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit