Hyppää pääsisältöön

Suomen Elviksen tittelistä saivat kisata naisetkin

Elviksen innoittamassa rock’n’roll-laulukilpailussa Helsingin Työväentalolla keväällä 1957 haettiin ”Suomen Elvis Presley -tyyppiä”.

Ohjelmajärjestäjä Klaus Varvikon 19.3.1957 järjestämä Elvis-kisa oli ensimmäinen tapahtuma, jossa rock and rollista innostuneet amatöörit pääsivät näkyvästi esiin. Värikkäiden selostusten mukaan kilpailun pääosassa olivat tosin ”kasvolihasten pullistelu, ähkyminen ja rytmikäs vääntelehtiminen ja soittimien käsittely mitä omituisimmissa asennoissa”.

Ottelun voitti huutoäänestyksellä helsinkiläinen Lars ”Heruli” Herrmann, toiseksi sijoittui janakkalalainen Bo Luther ja kolmannen tilan vei Kai Fogelholm Helsingistä.

Naisenergiaa mittelössä edustivat Sirkka Suojoki ja Sirkka Nupponen. Muita osanottajia olivat Simo Pennilä, "välisarjan painijaksi" luonnehdittu Pentti Sassi ja sittemmin näyttelijänä tunnettu Jarno Hiilloskorpi. Vauhdikasta kamppailua säesti Reino Laurénin yhtye. Kilpailusta nähtiin välähdyksiä useissa uutisfilmeissä.

Orkesterinjohtaja Leo Lindblom ja muusikko Jussi Raittinen muistelivat erilaisia rock-kilpailuja Jee jee jee -sarjassa vuonna 1996. Toiseksi tullut Bo Luther kertoi Tutti Frutti -ohjelmassa vuonna 1988 kokeneensa kisatilanteen hermostuttavaksi. Elvis-kisan säestäjät eivät tunteneet esitettäviä kappaleita, eikä nuotteja ollut saatavilla.

Luther rokkasi kakkossijalle lainapuvussa, joka oli liian iso. Juuri lavalle mentäessä eteen työnnettiin sopimus, joka sitoi artistin esiintyjäksi Suomen invaliditaiteilijain liiton muihinkin rocktilaisuuksiin. Myöhemmin Luther perusti oman Canistro Brothers –orkesterinsa, jonka nimi juontui kuulemma kanisterien kolinasta.

Kisan voittaja Lars Herrmann esiintyi huhtikuussa 1957 radion ruotsinkielisessä nuortenohjelmassa Klubb 18, joka radioitiin suorana lähetyksenä Svenska handelshögskolanilta. Herrmann tulkitsi Elviksenkin levyttämän Tutti Frutti -kappaleen Onni Gideonin orkesterin säestyksellä. Vaikka Gideonin yhtye oli jo omaksunut rocknumeroita ohjelmistoonsa, orkesteri ja solisti eivät koko kappaleen aikana aivan kohdanneet toisiaan rytmisesti. Niinpä maaliinkin saavuttiin eri aikaan. Luther, Fogelholm ja Hiilloskorpi puolestaan rokkasivat kalsareissaan sotilasfarssissa Vääpelin kauhu (1957). Ja vielä vuonna 1962 Fogelholm pääsi esittelemään taitojaan Spede Pasasen Hupiklubissa.

Tietolaatikko

Ensimmäinen Suomessa ilmestynyt Elvis-levy julkaistiin vuonna 1956.
Elvis-kisan osanottaja Kaj Fogelhom eli ”Fogeli” voitti vuonna 1958 Suomen Tommy Steele –tittelin.

Lue lisää:

Paavo Noponen Elvis Presleyn Hound Dog -singlen keskiössä (montaasi).

Paavo Noponen Elvis-ilmiön jäljillä

Sinivalkoinen ääni Paavo Noponen kertoi uudesta Amerikan ihmeestä Suomen radiossa jo vuonna 1956: "Kiihkeät rumpusoolot kaikuvat, ja kaiken tämän keskellä karjuu tai uikuttaa Elvis Presley väännellen väkivaltaisesti itseään ja ääntään..."

Lue lisää:

Herbert Katz ja Onni Gideon esittävät musiikkiparodiaa Mustat silmät peruukeissa ja frakeissa.

Rokkenrolli meni 1950-luvulla ihan pelleilyksi

Rock and rollia pidettiin 1950-luvun Suomessa aluksi ohimenevänä hullutteluna. Vanhemmat muusikot naureskelivat amatöörimäisille lanteenvatkaajille, ja arvioivat uuden ilmiön "neliskulmaiseksi" musiikiksi kunnon jazzin rinnalla.

Lue lisää:

Edison-elokuvateatterin mainos filmistä Rock Around the Clock Helsingin Sanomissa (kuva väritetty)).

Bill Haleyn pelättiin villitsevän Erottajalla 1956

Rocktähti Bill Haleyn tähdittämän Rock Around the Clock -elokuvan ensi-ilta 28. syyskuuta 1956 oli ensimmäinen merkittävä rocktapaus Suomessa. Maailmalla filmi oli saanut aikaan mellakoita, mutta helsinkiläisessä Edison-teatterissa ei nähty "edes tanssitaudin oireita". Nuorten ikkunasta -ohjelmasarjan ensimmäisessä lähetyksessä tarkasteltiin kuitenkin huolestuneesti "nuoria villitsevää rock and roll -ilmiötä".

Lue lisää:

Göran Ödnerin laulaman Tunnista toiseen äänilevyn etiketti (2006).

Varhainen rock kääntyi suomeksi iskelmän muottiin

Viisikymmenluvulla tehtiin monista varhaisen rock and rollin ja rhythm and bluesin helmistä käännösversioita, joita tulkitsivat mm. Kipparikvartetti, Olavi Virta, Harmony Sisters ja muut aikuisten suosikit.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto