Hyppää pääsisältöön

Suomen naisille Cortinan viestikulta

Vuoden 1956 talviolympialaisten 3x5 kilometrin viestin huippujännittävä kaksintaistelu Suomen ja Neuvostoliiton välillä ratkesi Siiri Rantasen ankkuriosuudella.

Falunin MM-hiihdoissa 1954 venäläiset olivat vieneet naisten viestin kullan suomalaisten nenän edestä.

Kaksi vuotta myöhemmin Cortinan talvikisoissa Suomi janosivat revanssia matkan ennakkosuosikista.

Ensimmäisen osuuden päättyessä Suomen Sirkka Polkunen oli toisena. Hurjavauhtinen Mirja Hietamies lyhensi eroa noin 8 sekuntiin.

Siiri Rantasen päästessä takaa-ajamansa venakon ohi selostajisto heittäytyy asianmukaisen runolliseksi.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto