Hyppää pääsisältöön

Suomi ja Länsi-Euroopan taloudellinen integraatio

Maaliskuussa 1957 perustettiin Euroopan talousyhteisö EEC, tulevan EU:n kulmakivi. Maaliskuussa neljä vuotta myöhemmin Suomi liittyi EEC:n ulkopuolelle jääneiden maiden muodostaman Euroopan vapaakauppaliiton Eftan liitännäisjäseneksi.

Efta-jäsenyydessä ei ollut kyse vain kauppapolitiikasta vaan laajemminkin Suomen asemasta suhteessa itä- ja länsiliittoutumiin.

Neuvostoliitto epäili Suomen liukuvan kohti länttä, johtavat länsimaat puolestaan pyrkivät juuri siihen. Niinpä Efta-sopimus ei tuonut pelkästään lisää autoja Helsingin kaduille - se lisäsi myös Suomen ulkopoliittista liikkumavaraa.

Jorma Kallenaution ohjelma käsittelee Suomen taloudellista länsi-integraatiota Finnefta-sopimuksesta vuoden 1973 EEC-vapaakauppasopimukseen. Asiantuntijoina ovat tri Jukka Seppinen, prof. Juhani Suomi ja suurlähettiläs Paavo Rantanen.