Hyppää pääsisältöön

Suomi jatkaa taistelua Saksan rinnalla

Pääministeri Edwin Linkomies piti 3.7.1944 radiossa puheen, jossa hän julisti Suomen käyvän päättäväisesti sotaa Neuvostoliittoa vastaan Saksan rinnalla ja sen aseveljenä.

Heinäkuun alussa Kannaksen ratkaisutaisteluja oli käyty lähes neljä viikkoa. Tali-Ihantalan alueella Viipurin koillispuolella oli käynnissä Pohjoismaiden suurin taistelu, johon osallistui yhteensä 200 000 sotilasta.

Kun Linkomies radiopuheensa piti, ei vielä tiedetty, että neuvostojoukot pysäytettäisiin Talin-Ihantalan linjalle ja Stalinin mielenkiinto kääntyisi kilpajuoksuun Berliinistä.

Kesäkuun lopussa presidentti Ryti oli pääministeri Linkomiehen painostuksesta allekirjoittanut yhteistyösopimuksen Saksan kanssa, minkä johdosta Yhdysvallat oli katkaissut diplomaattisuhteensa Suomeen. Linkomiehen puhe noudatteleekin valittua linjaa.

Pääministeri korostaa, että Suomi on valinnut taistelujen tien, koska sen vaihtoehtona olisi antautuminen ja itsenäisyyden menetys.

”Vihollinen on ylivoimainen. Me tarvitsemme kaiken avun, ja vain Saksa voi ja tahtoo antaa apua. Emme tällä kertaa taistele yksin”, Linkomies julistaa.

Tietolaatikko

Edwin Linkomies tuomittiin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä 5,5 vuoden vankeusrangaistukseen mutta vapautettiin 2,5 vuoden päästä.

Kommentit