Hyppää pääsisältöön

Suomi kääntyy Saksan suuntaan vuoden 1940 aikana

Välirauhan aikana vuoden 1940 keväällä Suomi alkoi kysellä mahdollisuuksia aseavun saamiseksi Saksasta. Vielä tuolloin siihen ei myönnytty, mutta kesän mittaan Saksan huomio kääntyi itään ja mieli muuttui.

Saksa alkoi tunnustella suomalaistenkin asennetta idän sotaretkeen.

Ensimmäisenä askeleena Saksan suuntaan oli elokuussa 1940 solmittu sopimus Norjassa olevien miehitysjoukkojen lomakuljetuksista Suomen kautta.

Neuvostoliitto jatkoi painostustaan ja Suomessa pelättiin uutta sotaa. Keskusteluja käytiin mm. Hangon alueesta ja Petsamon malmista. J. K. Paasikivi huokaili Suomen huonoa asemaa.

Suomessa pelättiin Baltian maiden kohtaloa. Kun Saksa muutti asennettaan ja alkoi valmistella idän sotaretkeä, Suomi katsoi tilaisuutensa tulleen.

Oheisessa radio-ohjelmassa tarkastellaan vuoden 1940 elokuun tapahtumia.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto