Hyppää pääsisältöön

Suomi siirtyy rauhan kauteen

Sotilaita radion äärellä.
Sotilaita radion äärellä. Kuva: Yle Areenakuva talvisota,Moskovan rauhansopimus

Moskovan rauhansopimuksen määräyksiä pidettiin raskaina ja väärinä. Pian alettiinkin puhua välirauhasta. Suomessa uskottiin, että rauhanehdot olisi tulevaisuudessa mahdollisuus oikaista.

Oheisessa radio-ohjelmassa tarkastellaan talvisodan jälkeisen ensimmäisen rauhan kuukauden eli huhtikuun 1940 tapahtumia. Kooste sisältää autenttisia äänikuvia keväältä 1940.

Suomessa kevät merkitsi sopeutumista rauhan ankariin ehtoihin. Evakkoja asutettiin uusille asuinsijoille, viimeisiä sankarivainajia haudattiin ja sotavankeja vaihdettiin. Myös talvisotaa käsitteleviä muistelmakirjoja alkoi välittömästi ilmestyä.

Talvisodan aikana Suomi oli maailman lehdistön huomion kohteena. Nyt maailman lehdistön huomio kääntyi muun Euroopan tapahtumiin.

Saksalaiset ylittivät Tanskan rajan 9.4.1940. Myös Norjan miehitys oli alkamassa. Euroopan pikkuvaltiot elivät rautasaappaiden pelossa. Puolueettomaksi julistautumisella ei ollut merkitystä. Myös Kansainliitto oli voimaton.

Viro, Latvia ja Liettua joutuivat ottamaan alueilleen neuvostoliittolaiset tukikohdat jo syksyllä 1939. Saksan ja Neuvostoliiton suhteet olivat vielä muodollisesti hyvät.