Hyppää pääsisältöön

Suomi siirtyy rauhan kauteen

Moskovan rauhansopimuksen määräyksiä pidettiin raskaina ja väärinä. Pian alettiinkin puhua välirauhasta. Suomessa uskottiin, että rauhanehdot olisi tulevaisuudessa mahdollisuus oikaista.

Oheisessa radio-ohjelmassa tarkastellaan talvisodan jälkeisen ensimmäisen rauhan kuukauden eli huhtikuun 1940 tapahtumia. Kooste sisältää autenttisia äänikuvia keväältä 1940.

Suomessa kevät merkitsi sopeutumista rauhan ankariin ehtoihin. Evakkoja asutettiin uusille asuinsijoille, viimeisiä sankarivainajia haudattiin ja sotavankeja vaihdettiin. Myös talvisotaa käsitteleviä muistelmakirjoja alkoi välittömästi ilmestyä.

Talvisodan aikana Suomi oli maailman lehdistön huomion kohteena. Nyt maailman lehdistön huomio kääntyi muun Euroopan tapahtumiin.

Saksalaiset ylittivät Tanskan rajan 9.4.1940. Myös Norjan miehitys oli alkamassa. Euroopan pikkuvaltiot elivät rautasaappaiden pelossa. Puolueettomaksi julistautumisella ei ollut merkitystä. Myös Kansainliitto oli voimaton.

Viro, Latvia ja Liettua joutuivat ottamaan alueilleen neuvostoliittolaiset tukikohdat jo syksyllä 1939. Saksan ja Neuvostoliiton suhteet olivat vielä muodollisesti hyvät.

Teksti: Reijo Perälä

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto