Hyppää pääsisältöön

Sveitsin naisen tie kohti tasa-arvoa

1970-luvun alussa Sveitsi oli ainoa Euroopan maa, jossa naisilta puuttui valtiollinen äänioikeus.

Tietolaatikko

Vuonna 1971 Sveitsin naiset saivat äänioikeuden myös liittovaltiovaaleissa.
Kantonitasolla poliittinen tasa-arvo toteutui lopullisesti v. 1990, jolloin Appenzell-Innerrhodenin puolikantoni velvoitettiin myöntämään naisille äänioikeus paikallisvaaleissa.
Sveitsin ensimmäinen naispresidentti valittiin virkaansa vuonna 1999.

1200-luvun lopulla syntynyt Sveitsin liittovaltio oli nykyaikaisessa merkityksessä maailman ensimmäinen tasavalta – mutta vain miesten osalta. Marjatta Kärkkäisen ohjelmassa kuullaan vuoristotasavallan naisten omia mielipiteitä tasa-arvokysymyksistä.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto